Külföld

Hidvéghi: Brüsszel olajembargós terve elfogadhatatlan

Brüsszel orosz olajembargóra vonatkozó terve a jelenlegi formájában elfogadhatatlan Magyarország számára - hangsúlyozta Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő a BBC-nek adott interjújában.

Hidvéghi: Brüsszel olajembargós terve elfogadhatatlan
Hidvéghi Balázs európai parlamenti képviselő
Fotó: MH / Hegedüs Róbert

A képviselő kiemelte, Magyarország és számos más közép-európai ország - Németországot is ideértve - jelenleg nincs abban a helyzetben, hogy ilyen hirtelen elvágja az orosz olaj importját. Egy ilyen lépés egész iparágakat tenne tönkre, és emberek milliói válnának munkanélkülivé.

Hidvéghi elmondta, hogy bár a magyar kormány az elmúlt években sokat tett azért, hogy több forrásból tudjon beszerezni energiahordozókat - például interkonnektorokat építettünk Magyarország, Horvátország és Szlovákia között - de még mindig nagyon nagy mértékben függünk az orosz kőolajtól, így több időre van szükségünk az átálláshoz.

Objektum doboz

Amennyiben az EU egységet és szolidaritást akar mutatni, együtt akar mozdulni ezekben a nehéz időkben, akkor minden tagállama gazdasági, energetikai és földrajzi helyzetét figyelmembe kell vennie, nem csak néhány országét.

Az Európai Unió olajembargós terve kapcsán a fideszes EP-képviselő elmondta, elhamarkodottan állították össze, és azzal ebben a formában többet ártanánk magunknak, mint Oroszországnak. Több időre lenne szükség, hogy a döntés részleteit megtárgyaljuk, a magyar kormány pedig - ahogy eddig is az volt - továbbra is nyitott az ez irányú tárgyalásokra - húzta alá a politikus.

Kapcsolódó írásaink