Külföld

Varga Judit: Módosítani kell az EU-s paktumokat

Véget ért a tavaly elindított Európa Jövőjéről szóló konferenciasorozat. Ebből az alkalomból szervezett konferenciát a Polgári Magyarországért Alapítvány, amelynek során Deutsch Tamás és Gál Kinga EP-képviselők, valamint Varga Judit igazságügyi miniszter értékelték az eredményeket.

Varga Judit: Módosítani kell az EU-s paktumokat
Varga Judit igazságügyi miniszter
Fotó: MH / Török Péter

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője beszédében elmondta, az Európa jövőjéről szóló konferenciának a hivatalos célja az lett volna, hogy összegyűjtse az európaiak véleményét arról, milyen irányba haladjon tovább az Európai Unió. Úgy fogalmazott, ígéretesen indult, de végül sajnos a szokásos brüsszeli forgatókönyv szerint alakult. Nem megismerni akarták az európaiak véleményét a brüsszeli bürokraták, hanem saját föderalista elképzeléseiknek akartak mesterségesen társadalmi megalapozottságot teremteni – tette hozzá. Deutsch kijelentette, az Európa Jövőjéről szóló konferencia megbukott. Az unió súlyos szereptévesztésben van, Brüsszelben úgy gondolják, csak az ő világmagyarázatuk lehet helyes.

Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő
Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő
Fotó: MH / Török Péter

Nem veszik észre, hogy amíg olyan mesterséges problémákkal foglalkoznak, mint például a genderideológia, addig a valódi problémák elhaladnak a kontinens mellett. A brüsszeli döntéshozatal inkompetenciáját az unió versenytársai is felismerték, és igyekeznek kihasználni azt. Brüsszel a birodalmi döntéshozatalban hisz, mi, magyarok ugyanakkor a szuverenitásban – szögezte le. A szuverenitás az, ami újra képes lehet sikeressé tenni a közösséget. Az unió működését a szuverén államok együttműködésének irányába kell elmozdítani – szögezte le.

Gál Kinga európai parlamenti képviselő
Gál Kinga európai parlamenti képviselő
Fotó: MH / Török Péter

Gál Kinga, a Fidesz alelnöke, EP-képviselő kiemelte, az unió megújulására van szükség. Az erről szóló konferenciasorozat ugyanakkor kudarcnak tekinthető. Annak lebonyolítása se nem volt demokratikus, se nem volt pluralista, így annak az eredményét nem lehet legitimnek tekinteni. Gál Kinga kiemelte, hogy a konferenciasorozat lebonyolítói elnyomták a számukra kellemetlen véleményeket. Így többek között Brüsszel elhanyagolja a nemzeti kisebbségek védelmét is.

A politikus szerint ugyanakkor az EU megújításához őszinte és nyílt vitára van szükség, ezzel szemben a konferenciasorozat egy egyszerű színjátékká vált, amellyel a még erősebb központosítási törekvéseket támasztanák alá, ezáltal elvennék a kisebb tagállamok lehetőségét érdekeik megvédésére. Felhívta a figyelmet, hogy Magyarország nincs egyedül álláspontjával, a konzervatívokat tömörítő európai parlamenti frakció korábban bejelentette kilépését a konferenciasorozatból annak anti-demokratikus és átláthatatlan jellege miatt. Mi, magyarok Európa utolsó, máig élő szabadságharcosai, mindig is egységes Európában voltunk és vagyunk most is érdekeltek – hangsúlyozta.

Varga Judit igazságügyi miniszter beszédében elsőként ismertette a konferenciasorozat magyar eredményeit, elmondta, hogy ezek alapján az látható, hogy az EU alapszerződésének módosítására van szükség. A lisszaboni szerződés ugyanis jelenlegi formájában lehetővé teszi a lopakodó hatáskörbővítést, és azt, hogy Brüsszel próbálja meghaladni a nemzetállamokat. A miniszter kijelentette, ahhoz, hogy az unió újra úgy működjön, mint amikor Magyarország csatlakozott hozzá, a szerződések módosítására van szükség. Ezért ezt az álláspontot javasolni is fogja a magyar kormány számára. A javaslat többek között foglalkozik a jogállamiság és a döntéshozatal szabályozásának kérdésével, a tagországok szuverenitásának megőrzésével, valamint az európai demokrácia helyreállításával.

Objektum doboz

Konzervatív együttműködésre van szükség

A magyar kormány számára a demokrácia az emberek akaratát jelenti, miközben az európai baloldal számára teljesen mást – olvasható abban az interjúban, amelyet Varga Judit Igazságügyi miniszter adott a spanyol El Correo de Espana című lapnak. A tárcavezető elmondta, április harmadikán a nemzeti oldal azért kapott rekord támogatást a választóktól, mert látták, hogy a Fidesz minden olyan kísérlettel szemben megvédi az országot, amely térdre kényszerítené hazánkat. Valamint képes megvédeni a jövő generációit.

A visegrádi együttműködéssel kapcsolatban elmondta, hogy a baloldal támadásai ellenére is jól működik. Hozzátette, mindegyik ország a békében érdekelt. A Visegrádi Négyek felbomlásáról szóló hírek csak liberális tündérmesék – fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy a „magyar példa” átterjedhet-e más európai országokra is azt válaszolta a miniszter, hogy reméli a magyar példa hatást fog gyakorolni az európai konzervatívokra. Kifejtette, hogy az európai konzervativizmus akkor lesz sikeres, ha sikerül jól együttműködniük a szereplőknek.
(PZ)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom