Külföld

Von der Leyen után Macron tárgyalt Orbán Viktorral

Az Európai Bizottság elnökével és a francia államfővel is tárgyalt Orbán Viktor kormányfő az uniós szankciókról. Szijjártó Péter külügyminiszter Brüsszelben is egyértelműsítette: Magyarország csak az ország energiaellátását biztosító szankciós javaslatot tud támogatni.

Von der Leyen után Macron tárgyalt Orbán Viktorral
Szijjártó: A bizottság nem kínál megoldást az általa okozott problémákra
Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldal

Nagy figyelem követte Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság (EB) elnökének hétfő esti budapesti látogatását. A német tisztségviselő annak kapcsán tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel, hogy az EB hatodik szankcióscsomag-javaslatának része az orosz olajra kivetett embargó is, amit Magyarország nagyon határozottan ellenez.

Von der Leyennek a munkavacsora végére sem sikerült meggyőznie a magyar kormányt, hogy bólintson rá a hazánk gazdasága számára atombombával felérő javaslatra. Az EB elnöke ezért kapott hideget-meleget: a hazánkat napi szinten támadó német zöldpárti európai parlamenti képviselőt, Daniel Freundot már önmagában a látogatás ténye is kibillentette egyensúlyából, és a Twitteren az európai demokrácia sanyarú állapotát vélte felfedezni abban, hogy Von der Leyen Budapestre jött tárgyalni.

A Politico is megírta tegnap reggeli hírlevelében, hogy nem szállt fel a fehér füst Budapesten, és Von der Leyen üres kézzel utazhatott haza Brüsszelbe. A lap emlékeztetett, a brüsszeli háttértárgyalások jelen állása szerint hazánk és a tengeri kijárattal szintúgy nem rendelkező, kizárólag vezetékes olaj- és gázszállításra szoruló Szlovákia egy-egy, Csehország pedig fél év haladékot kapna a más forrásokra való átállásra. Ez Magyarországnak elfogadhatatlan, és egyébként mások mellett Bulgária is vétóval fenyeget, ha nem kap elég haladékot. A Politico cikke szerint egyértelműen az áprilisi választásokat kétharmaddal megnyerő Orbán Viktor erőfölényét jelzi a tény, hogy Von der Leyen Budapestre jött tárgyalni, és még csak sikert se ért el. A napokban videókonferenciát tartanak a régiónk országainak részvételével a szankciók ügyében.

A Bloomberg hírügynökség is megemlítette, hogy más tagállamok is kifogásolják a csomag elemeit, így az eredeti tervhez képest az mindenképpen gyengébb lesz.

Orbán Viktor tegnap Emmanuel Macronnal, az unió soros elnöki tisztségét betöltő Franciaország nemrég újraválasztott elnökével is tárgyalt telefonon Európa energiabiztonságáról.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – aki maga is részt vett Orbán Viktor és Ursula von der Leyen megbeszélésén – hétfő esti videóüzenetében, valamint egy tegnapi brüsszeli tanácskozás szünetében nyilatkozva is egyértelműsítette: a magyar álláspont változatlan. „Nem engedhetjük meg, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg ennek a háborúnak az árát” – közölte a tárcavezető, emlékeztetve, hogy Brüsszel javaslata lerombolná Magyarország energiabiztonságát, lehetetlenné tenné a magyar gazdaság működtetését.

Hozzátette, a szankciók elfogadása esetén komoly infrastrukturális beruházásokra lenne szükség Magyarországon, illetve kezelni kellene az intézkedés áremelő hatásait is. Von der Leyennel is megértették, hogy mindaddig, amíg az Európai Bizottság nem kínál megoldást a maga által létrehozott a problémákra, hazánk nem tudja támogatni a csomagot, és részletesen tájékoztatták a magyar szempontokról és lehetséges következményekről. „Magyarország várja a helyzet megoldását célzó brüsszeli javaslatokat” – jelentette ki a külügyminiszter. Szijjártó – utalva a fent említett kifogásokra más tagállamok részéről – azt mondta, a brüsszeli javaslat veszélyezteti az orosz energiahordozóktól való európai függőség felszámolására elért egységes európai uniós álláspontot.

Brüsszel ne segítse a migrációt

Az Ukrajnában folyó háború mellett nem szabad megfeledkezni az Európai Unió szomszédságában zajló egyéb biztonsági kihívásokról sem – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, a Szíria megsegítésére rendezett hatodik nemzetközi konferencián, tegnap. A tárcavezető kiemelte, Európának mindent meg kell tennie azért, hogy elkerüljön újabb tömeges migrációs hullámokat.

Fontos, hogy Brüsszel ne ösztönözze a migrációt – tette hozzá. A tárcavezető részt vett az ENSZ terrorellenes konferenciáján is, ahol elmondta, jelentősen erősíteni kell az ENSZ erőfeszítéseit, ennek hiányában ugyanis Európa súlyos terrorfenyegetettséggel fog szembenézni. Szijjártó arra is kitért, hogy Európában is jelentősen meg kell erősíteni a terrorellenes felkészülést, ahogy a határok védelmét is.
(PZ)

Kapcsolódó írásaink