Külföld

Elharapózó zsidógyűlölet

Fokozta az antiszemitizmust a bevándorlás Németországban

Az antiszemitizmus már nemcsak a társadalom peremén, hanem a belsejében is jelen van Németországban egy friss kutatás szerint. Megkerülhetetlen kérdés a muszlimok körében tapasztalt zsidógyűlölet.

Reprezentatív kutatást végzett az antiszemitizmus témájában a német Allensbach Intézet. A Die Welt ismertetője szerint a kutatás egyik fő megállapítása, hogy a muszlimok sokkal nagyobb arányban értenek egyet az antiszemita sztereotípiákkal, mint általában a társadalom, ezenkívül a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) szavazói között is többen fogalmaznak meg hasonló gondolatokat, mint más pártok támogatói.

A német társadalom 22 százaléka ért egyet az antiszemita megállapításokkal, míg a muszlimok közt ez az arány 46 százalék. Arra a kérdésre, hogy a zsidóság saját előnyére fordítja a „holokauszt áldozati státuszát”, összességében 34 százalék válaszolt igennel, míg a muszlimoknak 54 százaléka ért egyet az állítással. Az össztársadalom 23 százaléka szerint a zsidóknak túl sok hatalma van az üzleti és pénzügyi világban, míg a muszlimok 54 százaléka gondolja így. Beszédes az is, hogy az össztársadalom 27 százaléka vallja, hogy a zsidók gazdagabbak, mint az átlagos német, a muszlimoknak pedig 47 százaléka látja így. A Die Welt szerint ez is egy mítosz, a statisztikák alapján ez nem igaz.

Remko Leemhuis, az American Jewish Committee (AJC) berlini irodájának vezetője szerint az eredmények nyilvánvalóvá teszik, hogy az antiszemitizmus nem csak a politikai periférián van jelen. Úgy fogalmazott, az antiszemitizmus nemcsak a muszlim közösség problémája, de ha sikeresen akarják felvenni a harcot a zsidógyűlölettel, akkor e jelenség felett sem szabad szemet hunyni.

Erős kontrasztot mutat Izrael megítélésének kérdése is. Míg az össztársadalom 54 százalékának képe a zsidó államról jó vagy nagyon jó, a muszlimoknak ez csak 19 százalékáról mondható el, harmaduk pedig kifejezetten negatív véleménnyel van róla.

Az AJC megbízásából az Allensbach Intézet azt is megvizsgálta, mi az egyes pártok támogatóinak álláspontja. Egy jellemző adat az eredményekből, hogy az AfD-sek 48 százaléka mondott igent a már említett, holokauszttal kapcsolatos kérdésre, míg a Zöldek támogatóinak 24 százaléka. Előbbiek tehát az átlag felett, utóbbiak az átlag alatt vannak.

Szintén érdekes adat, hogy az össztársadalom 91 százaléka egyetért azzal, hogy fontos megemlékezni a holokausztról. A fiatalok 14, az AfD-sek 24, és a muszlimok 21 százaléka azt mondta, hogy nem olyan fontos.

A reprezentatív felmérést 2021. december 22. és 2022. január 18. között végezték, 1586 németül beszélő, nagykorú emberrel, akik közül 561 volt muszlim.

Kapcsolódó írásaink