Külföld

A japánok is súlyos demográfiai gondokkal küszködnek

Elon Musk figyelmeztetett

A Tesla autógyár és a Twitter közösségi portál új tulajdonosa, Elon Musk arra figyelmeztetett egy üzenetében, hogy Japán megszűnik létezni, hacsak nem talál megoldást a csökkenő születési mutatókra.

A japánok is súlyos demográfiai gondokkal küszködnek
Elon Musk

„Ez nagy veszteség lenne a világ számára” – írta az amerikai–dél-afrikai milliárdos üzletember. Ezzel arra a japán kormány által a napokban közzétett hírre reagált, hogy 2021-ben rekordnagyságú, 644 000-es népességcsökkenést jegyeztek fel a szigetországban.  Japán 2008-ban érte el a népességi csúcsot 128 millióval, ami mára 122,8 millióra csökkent. A szigetország lakosságának átlagéletkora egyre növekszik, emellett pedig az aktív munkavállalók száma fokozatosan csökken.

Az utóbbi években a kormány megpróbálta mindezt enyhíteni a külföldieknek kiállított munkavállalói vízumok feltételeinek enyhítésével, de a koronavírus-járvány miatt ez a megoldás is zátonyra futott. Az európai baloldali sajtó a hírről némi kárörömmel számolt be, a brit Munkáspárthoz közeli Guardian például azt a következtetést vonta le, hogy a távol-keleti országnak a bevándorlás serkentésével kellene a demográfiai folyamatokat orvosolnia.

Kapcsolódó írásaink