Külföld

Ferenc pápa egészségügyi okok miatt elhalasztotta libanoni utazását

Egészségügyi okokra hivatkozva elhalasztotta júniusra tervezett libanoni látogatását Ferenc pápa - jelentette be hétfőn Valíd Naszar libanoni idegenforgalmi miniszter.

Ferenc pápa egészségügyi okok miatt elhalasztotta libanoni utazását
Ferenc pápa
Fotó: AFP/Alberto Pizzoli

Libanon levelet kapott a Vatikántól, s ebben hivatalosan értesítik arról a döntésről, hogy elhalasztották a pápa Libanonba tervezett látogatását - tudatta közleményében a miniszter. Hozzátette, hogy a látogatást egészségügyi okok miatt halasztották el.

A katolikus egyházfő júniusban szándékozott a történelme legsúlyosabb gazdasági és pénzügyi válságát élő földközi-tengeri országba utazni. Márciusban magánkihallgatáson fogadta a Vatikánban Michel Aún libanoni elnököt.  

A nyolcvanöt éves pápát, akit térdfájdalmak kínoznak, kerekesszékben a múlt héten látták először nyilvános eseményen - emlékeztettek hírügynökségek. Az egyházfő csípőbántalomban is szenved, emiatt sántít, és 2021 júliusában komplikált műtéten esett át, amelynek következtében szintén kerekesszékbe került egy időre.

Ferenc pápa útja a harmadik apostoli látogatás lett volna a libanoni polgárháború vége (1990) óta.

Libanon, ahol a Közel-Kelet egyik legnépesebb keresztény közössége él, 2019 óta korábban nem látott gazdasági és társadalmi válságba süllyedt, az ENSZ szerint immár a lakosság több mint 80 százaléka él a szegénységi küszöb alatt.

Ferenc pápa az elmúlt hónapokban számos támogató üzenetet küldött Libanonba, és többször is közölte, hogy a közel-keleti országba kíván látogatni.

Kapcsolódó írásaink