Külföld

Delfinek állnak a német zöldenergia-politika útjában

A németek nem könnyítik meg maguknak az orosz energiahordozóktól való függetlenedést, mivel a napokban természetvédő csoportok kifogásolnivalót találtak az újonnan kiépítendő cseppfo­lyósgáz-(LNG) terminálok tervei­ben.

Delfinek állnak a német zöldenergia-politika útjában
Fotó: AFP/Sebastien Salom-Gomis

A Német Környezetvédelmi Segély (DUH) nevű szervezet szerint ugyanis a tervezett wilhelmshaveni terminál megzavarná az ottani partoknál élő delfinek életét. A csoport ezért egy ellenvetést nyújtott be a helyi partvédelmi hatóságnál, ami jelentősen késleltetheti a gázfeldolgozó létrejöttét. A helyzet komoly fejtörést okozott a zöldpárti Robert Habeck gazdasági miniszternek, akinek a tárcájához tartozik a projekt. Habeck kijelentette, hogy ő ugyan nagyon szereti a delfineket, és a szövetségi kormány talán legdelfinbarátabb tagja, de ha nem építik meg az LNG-terminálokat, és az oroszoktól sem hoznak be gázt, akkor nem tudja garantálni a németek energiabiztonságát.

Habecknek most valószínűleg saját pártja ellenzékben megvalósított radikális, és a valóságtól elrugaszkodott klímapolitikájának darabjait kell összetapasztania egy működő német energiastratégiává. Korábban évekig zsarolták Angela Merkel kormányát, hogy olyan ígéretek megvalósítására kényszerítsék, amelyek nemcsak rendkívül költségesek, de természetvédelmi szempontból is sokszor károsabbak voltak, mint az eredeti megoldás. Ilyen volt a Brandenburg tartományban megtalálható hohensaateni napenergiafarm is, amelyet 370 hektár erdő kivágásával építettek meg.

A mintegy 29 ezer német szélerőmű lapátjai is évente több tízmillió madarat ölnek meg, amit ritkán említ a zöldlobbi. A német autóipart pedig a politikai vezetők átirányították az energiaigényes elektromos gépkocsik gyártására, miközben bezáratják a szén- vagy atomerőműveket, és a gázerőművek is csak az orosz invázió által kialakult helyzet miatt kerülték el ezek sorsát. A németek a közelmúltban vásároltak négy LNG-tartályhajót, amivel cseppfolyós gázt szállíthatnak, de ezek egyelőre csak az ideig­lenes úszó termináloknál tudnak majd kikötni.

Kapcsolódó írásaink

Ismét nőtt a hazai energiafogyasztás

ĀMárciusban is extrém változékonyság jellemezte a villamosenergia-piacokat, az árak a földgázárak rendkívüli kilengéseit követték, amire nagy hatással voltak az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos hírek