Külföld

Gyöngyösi Márton támogatja az olajembargót

„A javasolt szankciók jók, és hatékonyak” – így reagált Ursula von der Leyen bejelentésére Gyöngyösi Márton jobbikos EP-képviselő, akit korábban kitiltottak Ukrajnából.

Gyöngyösi Márton támogatja az olajembargót
Gyöngyösi Márton
Fotó: MH

„Teljes az egyetértés abban, hogy a gazdasági szankciók a leghatékonyabb eszköz az orosz agresszió leállítására” – írta Facebook-oldalán Gyöngyösi Márton annak kapcsán, hogy az Európai Bizottság a napokban bejelentette újabb szankciós csomagját, amely az orosz kőolajimport betiltását javasolja.

A jobbikos EP-képviselő előbb tételesen sorra vette a brüsszeli szankciós csomag egyes intézkedéseit, majd leszögezte, hogy „a javasolt szankciók jók, és hatékonyak”.

Azt is megjegyezte: „Kár ugyanakkor, hogy az ukrajnai háború kellett ahhoz, hogy az EU felismerje, hogy mennyire veszélyes az orosz energiafüggés, és hogy elkezdjünk beszélgetni az alternatív energiahordozókra és a szolidaritásra épülő egységes energiapiacról”.

Gyöngyösi szerint Oroszország az elmúlt hetekben bebizonyította, hogy megbízhatatlan partner, az energiára pedig kizárólag politikai eszközként tekint. 

Ugyanakkor a Jobbik politikusa szerint mindez nem elég, a nukleáris energiát is szankcionálni kell. Finnország már megtette ezt, ideje a paksi szerződést is felmondani, a Roszatomot pedig kitiltani az EU egész területéről.”

Érdekességképpen érdemes emlékeztetni: éppen Gyöngyösi Márton vett részt még 2014-ben választási megfigyelőként  az EU által el nem ismert donyecki  „népköztársaságban” tartott választásokon elkötelezett oroszbarát politikusként. Pozitívan nyilatkozott a krími referendumról is, amelynek következtében a félsziget Oroszországhoz csatlakozott. Ennek következtében tiltotta ki területéről Ukrajna.

Kapcsolódó írásaink