Külföld

Több tucat halálos áldozata lehet egy iskolát ért légicsapásnak

Akár 60-an is meghalhattak a Luhanszk megyei Bilohorivka iskolaépületét ért orosz légicsapásban - jelentette be vasárnap a kelet-ukrajnai megye kormányzója.

Több tucat halálos áldozata lehet egy iskolát ért légicsapásnak
Tűzoltók a lebombázott bilohorivkai iskolánál
Fotó: Twitter/Citizen of Ukraine

Szerhij Hajdaj azt közölte, hogy a szombat délután végrehajtott légicsapást követően eddig két holttestet találtak, 30 embert sikerült kimenteni, ám körülbelül 60-an rekedtek a romok alatt, ők vélhetően már halottak.
A légicsapás nyomán az iskolában - ahova korábban mintegy 90-en menekültek a bombázások elől - tűz ütött ki, és az épület összeomlott.

Objektum doboz

Hajdaj emellett azt közölte, hogy továbbra is harcok dúlnak Popaszna és Szeverodonyeck térségében.
Bilohorivka mintegy 10 kilométerre nyugatra fekszik az orosz támadás alatt álló Liszicsanszktól.

A legfrissebb, vasárnap délutáni közlés szerint Bilohorivkában  legalább 62-en vesztették életület, míg Donyeck megyében egy nap alatt négyen haltak meg és kilencen szenvedtek sérüléseket.

Az orosz tüzérség lőtte Harkiv megyeszékhely peremvidékét is, de áldozatokról onnan nem érkezett hír. Mikolajiv megyében öten sebesültek meg, közülük egy belehalt sérüléseibe.

Objektum doboz

A Kyiv Independent hírportál arról számolt be, hogy vasárnapra virradóan Ukrajna összes régiójában ismét megszólaltak a szirénák.

Ugyancsak vasárnap az ukrán hadsereg vezérkara azt közölte, hogy folytatódott az orosz előrenyomulás a a donyecki régió térségében, s az orosz csapatok a Szlovjanszktól 20 kilométerre északra fekvő Sandrigolovoj település pereméhez értek.

Az orosz egységek légi és szárazföldi úton is támadják az Azovsztalt

Az ukrán hadsereg összesen kilenc orosz támadást vert vissza - adták hírül, hozzátéve, hogy az orosz erők légi és szárazföldi úton is támadják a mariupoli Azovsztal acélmű épületét, ahol a délkelet-ukrajnai várost korábban védő fegyveresek elbarikádozták magukat.

A gyárból szombatra sikerült az összes civilt evakuálni. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban azzal fenyegetőzött, hogy ha az orosz támadók megpróbálják teljesen megsemmisíteni a gyártelepet védő ukrán erőket, vagy civileket támadnak, Kijev megszakítja a háború befejezését célzó kétoldalú tárgyalásokat.

Az Azovsztal védelmében résztvevő ukrán Azov ezred parancsnoksága közölte, hogy adataik szerint az ukrán erők az Azovi-tengerparti kikötővárosban eddig 2500 orosz katonát öltek meg, több mint ötezret megsebesítettek és hatvan harckocsit megsemmisítettek. Szvatoszlav Palamar, az ezred parancsnokhelyettese az Azovsztalból közvetített online sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a gyártelepet továbbra is lövik az orosz erők, az evakuálás pedig nem fejeződött be. Kifejtette: nem tudják megerősíteni, hogy valóban minden civilt kimenekítettek a területről, mert senki sem tudja, hogy nem maradtak-e még emberek a romok alatt. Felszólította az ukrán vezetést, hogy tegyenek erőfeszítéséket a katonák, közülük is elsősorban a sebesültek kimenekítésére. Illja Szamojlenko, az Azov hírszerzőtisztje pedig kijelentette, hogy az ezred tagjainak nincs más választása, mint folytatni a harcot az orosz erőkkel szemben, mert a hadifogság nekik a halálukat jelentené.  

Odesszát ismét lőtték az orosz erők

Szombaton hat rakéta csapódott be odesszai célpontokba, tudatta a Guardian vasárnap, pontosítva a korábbi értesüléseket, amelyek csak négy rakétatámadásról szóltak.

A helyi városi tanács azt közölte, hogy négy lövedék egy bútorgyártó céget talált el, de a becsapódások miatt megrongálódtak a környékbeli lakóépületek is. Két lövedék az odesszai repülőteret érte, amelynek kifutópályája korábbi támadások alkalmával már megsemmisült.

A támadásokról Leszja Vaszilenko ukrán parlamenti képviselő a Twitteren posztolt:

Objektum doboz

Szerhij Batcsuk, az Odessza megyei kormányzó szóvivője közölte, hogy a régió fölött az ukrán légvédelem az éjjel megsemmisített két orosz cirkálórakétát.

Ukrán főügyészség: már több mint kétszáz gyerek halt meg a háborúban

Az ukrán főügyészség vasárnapi közlése szerint mostanáig 225 gyerek vesztette életét a háborúban.

Ezen felül még több mint 413 kiskorú sérült meg. Ezek nem végleges adatok, mivel még nem tárták fel teljesen a gyerekáldozatok számát azokon a helyszíneken, ahol jelenleg is heves harcok folynak, valamint az Oroszország által megszállva tartott és a nemrég felszabadított területeken.

A főügyészség adatai szerint a legtöbb gyerek (139) a kelet-ukrajnai Donyeck megyében esett áldozatul a háborúnak, 116 Kijev megyében, 98 pedig Harkiv megyében.  

A szombaton a Luhanszk megyei Privillja települést ért orosz támadásban egy 11 és egy 14 éves fiú vesztette életét és két kiskorú lány sérült meg - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A napi szintű orosz ágyúzásokban és bombázásokban eddig 1635 oktatási intézmény rongálódott meg, közülük 126 teljesen megsemmisült.  

Zelenszkij Putyinnak üzent

Volodimir Zelenszkij vasárnap, a második világháborúban elhunytak emléknapján a Kijev melletti Borogyankába látogatott, arra a településre, ahol - miután visszavettek az orosz csapatoktól - nagy számú civil holttestét találták meg tömegsírokban. Az ott készült videofelvételen Zelenszkij azt üzente Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy „a bunkerében nem rejtőzhet el” a felelősségre vonás elől. Szavai szerint Oroszország a második világháborút próbálja rekonstruálni, és „elődeit is túlszárnyalni, hogy az emberiség történetének legnagyobb gonoszává váljon”.

„Idén másképp mondjuk és másképp halljuk azt, hogy soha többé. Fájdalmasan, kegyetlenül hangzik. Nem felkiáltójellel, hanem kérdőjellel a végén. Azt mondod: soha többé? Mondd ezt Ukrajnának!” - emlékeztetett az elnök a második világháborúval kapcsolatban hangoztatott jelmondatra.

Kijevbe látogatott a Bundestag elnöke

Közben ukrajnai látogatásra érkezett Barbel Bas, a német szövetségi parlament, a Bundestag elnöke, aki a tervek szerint Kijevben megbeszéléseket folytat Ruszlan Sztefancsuk ukrán házelnökkel. Az Ukrajinszka Pravda hozzáfűzte, hogy a napokban várható Annalena Baerbock német külügyminiszter látogatása is Ukrajnában.

Az ukrán erők visszavonultak Popaszna városából

Luhanszk megye kormányzója arról tájékoztatott, hogy a régióban az ukrán erők távolabb vonultak Popaszna településtől - szavai szerint - korábban előkészített, erősebb állásokba. „A luhanszki régió összes szabad településénél jelenleg is heves harcok dúlnak” jegyezte meg. Lehetetlennek nevezte, hogy az orosz csapatok megvalósítsák céljukat, és a teljes megyét május 9-ig az ellenőrzésük alá vonják.

Az Ukrajinszka Pravda megyei kormányzók közléseire hivatkozva arról számolt be, hogy az előző nap főként a Donyec-medencét, azaz Donyeck és Luhanszk megyét bombázták és ágyúzták az orosz erők, de a dél-ukrajnai Mikolajiv régiót, beleértve a megyeszékhelyt is, rakétatámadások érték.

Kijev orosz veszteségekről számolt be

Az ukrán vezérkar legfrissebb összesítése szerint eddig hozzávetőlegesen 25,5 ezer orosz katona esett el, az ukrán erők megsemmisítettek 199 orosz repülőgépet, 156 helikoptert, 12 hadihajót, 1130 harckocsit, 2741 páncélozott harcjárművet, 509 tüzérségi és 86 légvédelmi rendszert, valamint 179 rakéta-sorozatvetőt.

Ukrán korvett megsemmisítéséről számolt be az orosz katonai szóvivő

Nagy pontosságú légi indítású rakéták semmisítették meg Odessza közelében a cservonohlinszkei ukrán katonai repülőtér kommunikációs csomópontját Arciznál, valamint az ukrán haditengerészet egy, a 1241-es projekthez tartozó korvettjét - jelentette be Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnap délelőtti hadijelentést ismertetve.

Konasenkov szerint ugyancsak elpusztult egy gépesített dandár parancsnoki állása a Harkiv megyében lévő Pjatihatki közelében. Az orosz rakétacsapatok és a tüzérség egységei az éjszaka egyebek mellett megsemmisítettek két Sz-300-as légvédelmi rendszert. Az orosz légierő repülőgépei 130 ukrán katonai célpontra, köztük élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásokra mértek csapást, amelyek következtében mintegy 420 „nacionalista” életét vesztette és 55 egységnyi haditechnika vált üzemképtelenné.

A hadijelentés szerint az orosz légvédelem az éjszaka folyamán két ukrán Szu-24-es bombázót és egy ukrán Mi-24-es helikoptert semmisített meg az orosz ellenőrzés alá került Kígyó-sziget felett. Konasenkov péntek este azt mondta, hogy a szigetnél lelőttek egy Szu-24-est, egy Szu-27-es vadászgépet, valamint három, deszantosokat szállító Mi-8-as helikoptert és két Bayraktar TB2 drónt, emellett pedig elsüllyesztették a Sztanyiszlav deszant-rohamnaszádot.

A szóvivő péntek este azt is mondta, hogy Iszkander harcászati rakéták nagy nyugati fegyver- és hadfelszerelés-készleteket, valamint az ukrán 58. gépesített dandárhoz tartozó katonákat semmisítettek meg a Harkiv megyei Krasznohrad és Karlivka vasútállomásnál.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a konfliktus kezdete óta összesen 156 repülőgépet, 116 helikoptert, 765 drónt, 297 föld-levegő rakétarendszert, 2927 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 335 rakéta-sorozatvetőt, 1393 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2746 speciális katonai járművet veszítettek.

Az Izvesztyija vasárnap azt közölte, hogy a mariupoli Iljics fémműnél április 11-ről 12-re virradó éjjel megkísérelt sikertelen ukrán kitörési kísérlet során Volodimir Baranyuk ezredes, a 36. önálló tengerészgyalogos dandár parancsnoka nem életét vesztette, ahogy korábbi jelentésekben szerepelt, hanem fogságba esett. Baranyuk a vele készített interjúban hibáztatta az ukrán vezetést, amiért be nem tartott ígéreteket tett a felmentésre.
A kitörési kísérletben mintegy 50 ukrán katona esett el, 42 pedig megadta magát.

Kapcsolódó írásaink

Folytatódik az evakuálás Mariupolból

ĀHarkiv körzetében az orosz erők leromboltak három közúti hidat - A déli Mikolajivot és a fekete-tengeri Odesszát is érték rakétacsapások a kijevi közlések szerint