Külföld

Álhírekkel próbálja támadni hazánkat Ukrajna

Olekszej Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági Tanács elnöke azt mondta tegnap, hogy Magyarország tudott az oroszoktól arról, hogy február végén Oroszország le fogja rohanni Ukrajnát. Az információ téves, ugyanis Magyarország nem az oroszoktól, hanem a szövetséges hírszerző szolgálatoktól értesült az orosz invázióra vonatkozó előkészületekről. 

Álhírekkel próbálja támadni hazánkat Ukrajna
Képünk illusztráció
Fotó: ARIS MESSINIS / AFP

Az Origo úgy tudja, lengyel titkosszolgálati forrásoktól is érkezett információ erről. Olekszej Danyilov állítása szerint erről az oroszok előzetesen tájékoztatták a magyarokat a rohamról. Ez természetesen fake news!

Danyilov erről élő adásban beszélt, és azt mondta: Magyarország nyíltan vállalja azt, hogy együttműködik Oroszországgal. Sőt mi több, Putyin előre figyelmeztette is őket arra, hogy lerohanják az országunkat. Valamiért arra számítottak, hogy elfoglalhatják majd a területeink egy részét, de ez sosem történhet meg. Azt viszont meglátjuk, milyen következményei lesznek majd ennek az ő országukra nézve a háború után – fogalmazott fenyegetően a Nemzetbiztonsági Tanács elnöke.

Danyilov állítása azért nem igaz, mert az orosz fél nem tájékoztatta a magyar felet úgy, ahogyan állította az ukrán Nemzetbiztonsági Tanács elnöke. 

Magyarország elsősorban NATO-, lengyel és amerikai hírszerzési forrásokból értesült a készülő támadásról; úgy, ahogyan Ukrajnát is előzetesen tájékoztatták a várható orosz offenzíváról. Magyarország emiatt a tájékoztatások miatt tudta azt, amit minden szövetséges tudott, ugyanis az amerikai hírszerzés értesülései alapján az összes NATO-tagországot tájékoztatták az orosz előkészületekről - állítja az Origo.

2021 novemberében az Egyesült Államok hírszerzése közölte: nagyszabású és gyors támadás érheti Ukrajnát Oroszország részéről, majd december és február között már azt állították, hogy bármelyik pillanatban lerohantja Oroszország Ukrajnát. Magyarország szervei minden értesülését a szövetséges hírszerzésektől szerezte, és minden erre vonatkozó információval ellátták az összes szövetséges tagállamot - áll a portál cikkében.

Kapcsolódó írásaink