Külföld

Nincs ukrán vevő a szlovák repülőkre

Lengyel segítség

Lengyelország hajlandó lenne a szlovák légteret védelmezni, ha a pozsonyi kormány átadná elavult MiG–29-es vadászgépeit Ukrajnának, jelentette ki Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter a lengyel hivatali partnerével folytatott múlt pénteki tárgyalása után.

A lengyel légierő addig őrjáratozna a szlovák légtérben, amíg Szlovákia átveszi az Egyesült Államoktól megrendelt F–16-os vadászgépeit. Ezeket leghamarabb 2024-re várják, de kérdés, mikorra lesznek bevethetők.

Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter teljesen természetesnek nevezte azt a megoldást, hogy a lengyel gépek kibővítsék feladatkörüket a szlovák légtérben való őrjáratozással, ahová lengyel támaszpontokról érkeznének. A két ország tárgyalásai viszont inkább gesztusértékűek lehetnek, tekintve hogy sajtóértesülések szerint Kijev nem tart igényt a rendkívül elavult és alkatrészhiányban szenvedő szlovák gépekre.

Kapcsolódó írásaink

Balin találkozhat Putyin és Zelenszkij

ĀNagy-Britannia és Franciaország is növeli katonai segítségnyújtását Ukrajna számára, miközben Oroszország éppen a nyugati fegyverszállítmányokat igyekszik megsemmisíteni