Külföld

Szijjártó: Magyarországon történelmi jelentőségű parlamenti választás zajlott

Magyarországon történelmi jelentőségű parlamenti választás zajlott, és ha az egész nemzet jövőjéről döntünk, akkor indokoltnak tartjuk azt, hogy a nemzet minden tagja megkapja a lehetőséget arra, hogy ebben a közös döntésben részt vegyen - hangsúlyozta Szijjártó Péter pénteken a szlovéniai Lendván.

Szijjártó: Magyarországon történelmi jelentőségű parlamenti választás zajlott
Szijjártó Péter és Horváth Ferenc (j-b)
Fotó: Facebook / Szijjártó Péter

A külgazdasági és külügyminiszter Horváth Ferenccel, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) elnökével tartott közös sajtótájékoztatót.

Szijjártó Péter közölte, a magyar embereknek háború idején kellett döntést hozniuk Magyarország jövőjéről és nemcsak Magyarország, hanem az egész nemzet szempontjából volt kiemelkedő jelentősége az április 3-ai választásnak.

Ez a nemzeti, keresztény oldal számára természetes, a baloldal azonban elvitatja a határon túli magyarok szavazati jogát és amennyiben győznek, azt minden bizonnyal el is vették volna - mondta.

Rámutatott, hogy a kormányzó pártszövetség rekordszámú szavazatot kapott. Emellett a határon túli magyarok által leadott szavazatok száma is minden korábbinál magasabb volt, 318 ezerhatáron túl élő magyar adta le levélszavazatát.  Tájékoztatása szerint rekord született a Muravidéken is, 168 levélszavazatot adtak le az ott élő magyarok, ami 40 százalékkal több, mint a négy évvel ezelőtti.

„Mi minden egyes szavazatot megbecsülünk, és hogyha megnézzük a listás szavazatok elosztásának módját, akkor az is lehet, hogy ez a 168 szavazat éppen egy komplett mandátumot döntött el a magyar parlamenti választásokon” - húzta alá a miniszter.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy a kormány folytatni fogja a szlovéniai magyar közösség oktatási, kulturális és egyházi intézményeinek finanszírozását, a Magyar Falu programot és a gazdasági fejlesztéseket.

A muravidéki gazdasági fejlesztési program egy hatalmas sikertörténet - jelezte. Hozzátette: 651 vállalkozónak nyújtottak eddig összesen 2,5 milliárd forintnyi támogatást, amelynek nyomán 3,7 milliárd forintnyi beruházás jött létre itt a Muravidéken.

Tájékoztatott, hogy a két kormányfő által néhány hete aláírt, a Rábavidék és a Muravidék fejlesztését szolgáló közös alap május 13-án hatályban lép Magyarországon, és a magyar kormány által vállalt 5 millió eurót azonnal a fejlesztési alap rendelkezésére bocsátják.

Ami a két ország gazdasági együttműködését jelenti, elmondta: Magyarország és Szlovénia gazdasági és kereskedelmi együttműködése tavaly szintén rekordot döntött. 14 százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalom, és megközelítette a 3 milliárd eurót.

„Soha korábban ilyen nem volt. Ez még egy ok arra, hogy még jobban összekössük a két országot” - húzta lá.

Mint mondta, készen állnak a Szalafő-Orfalu és a Bödeháza-Zsitkóc határkeresztező utak megépítésének felgyorsítására. Továbbá a Rédics-Lendva-Beltinci vasútvonal fejlesztését is célul tűzték ki.

Szlovéniában vasárnap tartottak parlementi választásokat, amellyel magyar szempontból is sikert hozott. Horváth Ferenc fölényesen, 58 százalékkal nyert két indulójával szemben a magyar nemzeti közösségnek fenntarott garantált hely elnyerésében - mutatott rá a tárcavezető, és egyben gratulált a MMÖNK elnökének az ismételt győzelemhez.

„Az elmúlt ciklusok tapasztalatai alapján azt mondhatjuk, hogy a magyar nemzeti közösség képviselete Ljubljanában jó kezekben lesz az elkövetkezendő négy esztendőben is” - mondta végezetül Szijártó Péter.

Horváth Ferenc megköszönte azt a támogatást, amelyet Magyarország a koronavírus-járvány alatt és muravidéki magyarok megmaradása érdekében nyújtott. Mint mondta, továbbra is összekötő kapocs kívánnak lenni a Rába-vidéki szlovénokkal együtt a két nemzet és a két ország között.
 

Objektum doboz

„A muravidéki magyarok bizonyították, hogy számíthatunk rájuk, mi is bizonyítjuk, hogy számíthatnak ránk. Folytatjuk a fejlesztési és támogatási programokat” - írta Szijjártó a közösségi médiában:

Objektum doboz

A külgazdasági és külügyminiszter az orosz-ukrán helyzet kapcsán kijelentette: lehet politikailag arról beszélni, hogy más források kellenek és nincs szükség az orosz földgázra, meg hogy ez mennyire fontos, de ideológiailag és filozófiailag még senki nem tudott földgázt vásárolni, csak fizikailag.

A tárcavezető újságírói kérdésre válaszolt, miszerint Magyarország rubelben fizet az orosz földgázért.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: a nemzetközi fősodrású média nagyon durva és felháborító csúsztatást alkalmaz az egész üggyel kapcsolatban.

Az Európai Unió területére földgázt importáló nyugat-európai vállalatok egy része is annak megfelelően jár el az Oroszországból származó földgáz kifizetésekor, ahogy a szállító és az orosz állam előírta - mondta.

Szijjártó Péter kifejtette: ahhoz, hogy a jövőben is földgázt lehessen vásárolni Oroszországtól, a Gazprombanknál, amely nem áll szankciós tiltás alatt, a földgázt importáló vállalatoknak - nem az országoknak - két számlát kell nyitniuk. Egy euró- vagy dollárszámlát és egy rubelszámlát.

„Nem igaz, hogy mások ezt elutasították, csak nem beszélnek róla ilyen őszintén” - húzta alá, hozzátéve, hogy ebben a nemzetközi liberális sajtó támogatja őket.

Kifejtette: a magyar vállalat átutalja az eurót a Gazprombankbak és ad egy megbízást annak rubelre való konvertálására. Ez rákerül a bankszámlára, amelyről kifizetik Gazpromot, amellyel a szerződést aláírta a magyar cég a szállításra.

„És ezt így csinálják a többiek is” - mutatott rá, majd ara kérte a sajtó képviselőit, ne terjesszék azt a hazug megközelítését, hogy itt van valami fajta közös európai álláspont, amiből a magyarok kihúzzák magukat.

„Számunkra természetes, hogy a földgázért úgy fizetünk, hogy az megérkezzen” - fogalmazott a miniszter, hozzátéve: a kormány számára az a legfontosabb, hogy Magyarország energiaellátásának biztonságát garantálja.

Jelezte: jelenleg fizikai, földrajzi, infrastrukturális okok miatt rá vannak szorulva arra - és úgy vélte, más európai országok is -, hogy Oroszországból importáljanak földgázt.

„Ha tudnánk máshonnan is importálni, akkor megtennénk” - mondta, hangsúlyozva, hogy ehhez azonban az kell, hogy a környéken valakik új földgázmezőket fedezzenek fel és új szállítási útvonalakat építsenek.  De amikor erről van szó, akkor hirtelen a nyugat-európai cégek és az amerikai cégek lelkesedése is megcsappan, ha ezekbe a projektekbe kellene beruházni - magyarázta.

„A földgázt csak fizikailag lehet megvásárolni. Politikai állásfoglalásokkal vagy politikai nyilatkozatokkal én még nem láttam, hogy fel lehetett volna fűteni egy lakást” - tette hozzá végezetül Szijártó Péter.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom