Külföld

Hátba szúrta hazánkat az Európai Bizottság

Brüsszel a politikai támadással saját sikertelenségét palástolja

Az Európai Bizottság a saját inkompetenciáját akarja palástolni azzal, hogy újabb politikai támadást indított hazánkkal szemben – hangzott el az Alapjogokért Központ tegnapi sajtótájékoztatóján. Az elemzőintézet stratégiai igazgatója, Kovács István emlékeztetett, az Európai Uniót 2008 óta folyamatosan válságok sújtják, amelyek közül egyiket sem sikerült megoldania, ha születtek is megoldások, akkor azokat mind a tagállamok dolgozták ki.

Hátba szúrta hazánkat az Európai Bizottság
Az Európai Bizottság a saját inkompetenciáját akarja palástolni azzal, hogy újabb politikai támadást indított hazánkkal szemben – hangzott el az Alapjogokért Központ sajtótájékoztatóján
Fotó: Facebook/Alapjogokért Központ

Most is, amikor Oroszországgal szemben egységet kellene felmutatnia a közösségnek, Brüsszel, hogy elterelje saját tehetetlenségéről a figyelmet, inkább hátba támadja Magyarországot, és jogalap nélkül, saját szabályait is megszegve elindítja az úgynevezett jogállamisági eljárást hazánkkal szemben. Hozzátette, az eljárásnak egyetlen célja, hogy példát statuáljanak a magyar kormánnyal, ezt jelzi az is, hogy megvárták az országgyűlési választás és a gyermekvédelmi népszavazás lefolytatását.

Kovács Attila, a központ projektvezetője szerint világos, hogy a bizottság kettős mércét használ. A valódi célja az eljárásnak, hogy megbüntessék Magyarországot a gyermekvédelmi törvény, valamint más, Brüsszelnek nem tetsző intézkedések miatt. – fűzte hozzá.

A projektvezető elmondta, az eljárás mostani elindításával egy 5-9 hónapos folyamat veszi kezdetét, amelynek végén az Európai Tanácsnak kell minősített többséggel döntenie a bizottság által javasolt esetleges szankciókról, ugyanakkor lehetetlen megmondani, hogy végül milyen döntés fog születni ebben a bizonytalan nemzetközi helyzetben – tette hozzá Kovács Attila.

Tegnap az EP költségvetési- és költségvetés-ellenőrzési bizottságainak összevont ülésén is megvitatták a bizottság Magyarországnak küldött, a jogállamisági eljárást elindító levelét. Deli Andor, a Fidesz képviselője felszólalásában kiemelte: az eljárás két dologról szól, politikai nyomásgyakorlásról és Európa szándékos gyengítéséről. Hozzátette, Magyarország két ponton soha nem fog engedni, kimaradunk a háborúból és megvédjük gyermekeinket.

Visszautasította a Kúria a bizottsági bírálatot

Csodálkozását fejezte ki a Kúria tegnapi közleményé-ben, amiért az Európai Bizottság a Magyarország elleni jogállamisági eljárásban kifogásolta a bírák kirendelési gyakorlatát a magyar bíróságokon. „Különösen furcsa, hogy a kifogás mindössze néhány héttel azt követően merült fel, hogy az Országos Bírói Tanács áprilisi ülésén a kérdésről hatásköri vitát folytatott” – jegyezték meg, hozzátéve: meggyőződésük, hogy a felvetésnek nincs köze a jogállamiság kérdéséhez, mert a valósághoz sincs köze.

A Kúria szerint kétségtelen, hogy a kirendelés rendkívüli szolgálatteljesítési forma, amelyre elsősorban akkor kerülhet sor, ha előre nem látható vagy másképpen megoldhatatlannak bizonyuló átmeneti helyzet miatt valamelyik bíróság, így akár a Kúria azonnali segítségre szorul. A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a bírósági ügyérkezésre és az igazságszolgáltatási álláshelyek megpályáztathatóságára is hatással volt az elmúlt két évben a koronavírus-járvány, de amint a helyzet lehetővé tette, a Kúria a nyilvánosan hozzáférhető bírói álláspályázati felhívásokból megismerhetően folyamatosan intézkedett a bírói álláshelyek betöltéséről és azzal együtt a kirendelések megszüntetéséről.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink

Nem enged a nyomásnak a kormány

ĀVörös vonal a gyermekvédelem és hogy a háború árát ne a magyarokkal fizettessék meg, reagált Gulyás Gergely a jogállamisági mechanizmusra