Külföld

Globális baloldali bástya dőlhet meg a Twitter elvesztésével

Elon Musk kezébe került az egyik legnagyobb közösségi portál, a liberális elit aggódva figyeli a fejleményeket

A világ leggazdagabb embere, Elon Musk tulajdonába került a Twitter óriáscég. Az amerikai üzletember ezzel való céljairól csak találgatások folynak, de annyi bizonyos, hogy 44 milliárd dolláros üzletnek nemcsak gazdasági, de politikai és ideológiai vonzatai is vannak.

Globális baloldali bástya dőlhet meg a Twitter elvesztésével
Nem ismertek az üzletember szándékai, de egészen biztosan átgondolt tervekről van szó
Fotó: AFP/Ryan Lash

Pánikhangulat tört ki az amerikai baloldali sajtó hasábjain, miután hétfőn a Twitter közösségi óriás igazgatói tanácsa elfogadta Elon Musk üzletember 44 milliárd dolláros vételi ajánlatát.

Annak ellenére, hogy a közösségi platform politikailag szigorúan semlegesnek vallja magát, a Twitter az ideológiai neutralitásnak már régóta még csak a látszatára sem ad, és „toleranciacsomagolásba” göngyölve ugyan, de aktívan visszatartja vagy törli a konzervatív tartalmakat.

Hogy csak néhány példát említsünk, a Twitter felfüggesztette a bevándorlásellenes spanyol Vox párt fiókját, de ugyanerre a sorsra jutott például Jim Banks republikánus képviselő is, aki véletlenül férfinak nevezett egy magát nőnek valló úgynevezett transznemű katonatisztet is.

A Twitter felfüggesztette a régiónkról tudósító angol nyelvű konzervatív hírportál, a Remix News fiókját is, amiért az leközölte a magyar kormány illegális bevándorlást ellező nyilatkozatát. A legdurvább beavatkozása az Egyesült Államok demokratikus folyamataiba viszont akkor történt, amikor 2020-ban felfüggesztették Donald Trump akkori elnök fiókját azzal az indoklással, miszerint Trump tweetjei „sértik az erőszak dicsőítéséről szóló irányelvet”. Ezt annak a bejegyzésnek margójára írta, amelyben Trump közölte, hogy nem óhajt részt venni Joe Biden beiktatásán. A Twitter felügyelő bizottsága ezt a 2020 január 6-i Capitolium ostromára való felbujtásának értelmezte.

Ugyan Donald Trump már jelezte, hogy a tulajdonoscsere után sem óhajt újra fiókot nyitni a Twitteren, ettől függetlenül sokan azt várják, hogy a zárolt jobboldali tartalmakat hamarosan újranyithatják. Azok a jobboldali elemzők viszont, akik Elon Muskban a megváltót várják ugyanolyan téves illúziókat dédelgethetnek, mint a baloldaliak, akik Muskban ideológiai ellenséget vélnek felfedezni.

Az amerikai üzletember, aki többek közt a Tesla autógyár és SpaceX űrkutatási cég tulajdonosa is, már néhányszor jelezte elégedetlenségét az amerikai médiatermékek, mint például a Netflix szórakoztatóipari portál, „woke”, tehát érzékenyített vagy progresszív szellemével kapcsolatosan. Ugyanakkor Musk a múltban nem bocsátkozott semmilyen politikai vagy ideoló­giai színvallásba.

A Twitter tizenhat éves fennállása óta anyagilag legtöbbször viszonylag gyengén teljesített, ezért is indultak találgatások, hogy ezzel a vásárral a világ leggazdagabb emberének milyen szándékai lehetnek. Személyes vagyona ugyan 270 milliárd dollár körül mozog, de a 44 milliárd dolláros vételárat így is nagyrészt kölcsönökből kell megoldania. Ekkora befektetéshez minden bizonnyal átgondolt, konkrét tervek fűződnek, és ezek bármik legyenek is, annyi már most biztos, hogy Musk kezébe a világ egyik leghatékonyabb kommunikációs eszköze került.

Kapcsolódó írásaink