Külföld

Egyelőre változatlan a termelés

A lengyelországi üzemekkel rendelkező nagyobb európai vállalatok zavartalan termelésről számoltak be szerdán az orosz gázszállítások leállítását követően.

Egyelőre változatlan a termelés
A Gazprom orosz gázipari konszern szerdán jelentette be a gázszállítások leállítását Lengyelországba és Bulgáriába (Képünk illusztráció)
Fotó: MH

A Gazprom orosz gázipari konszern szerdán jelentette be a gázszállítások leállítását Lengyelországba és Bulgáriába, arra hivatkozva, hogy nem rubelben fizetnek a szállításokért. Moszkva az ukrajnai konfliktus miatt ellene kivetett nyugati szankciókra válaszul rendelte el az energiaexport ellenértékének kiegyenlítését rubelben.

Lengyelország az elmúlt két évtizedben jelentős autóipari központtá vált, miután a nagy autógyártók, a Volkswagen és a Fiat az alacsony munkaerő- és termelési költségek miatt üzemeket telepítettek oda.

Szerdán a Stellantis, a Fiat és a Peugeot márkák tulajdonosa azt közölte, hogy három lengyelországi üzemét nem érintette az orosz gázszállítások leállítása. A világ negyedik legnagyobb autógyártója nem jelentős gázfelhasználó, saját tározói pedig szinte teljesen fel vannak töltve.

A Mercedes-Benz pénzügyi vezetője, Harald Harald elmondta, hogy nem tapasztaltak fennakadást a lengyelországi üzemükben, Jaworban.

A Michelin észak-lengyelországi olsztyni üzeme rendben működik, és a vállalat tartalék megoldásokkal pótolta a gázellátási nehézségeket - közölte a cég szóvivője további részletek nélkül.

A Carrefour, Európa legnagyobb lengyelországi élelmiszer-kiskereskedője azt mondta, hogy helyi üzemeltetői megteremtették a szükséges üzemanyag-tartalékokat, hogy védekezzenek a fennakadások ellen.

A svéd Assa Abloy, a világ legnagyobb zár- és beléptetőrendszer-gyártója nem számít arra, hogy a bulgáriai és lengyelországi termelését befolyásolná a gázszállítások leállítása, legalábbis nem a közeljövőben - mondta Nico Delvaux vezérigazgató a Reutersnek.

Kapcsolódó írásaink