Külföld

Azonnali segély a földrengés sújtotta Bosznia-Hercegovinának

Azonnali segélyt biztosított a Hungary Helps Program és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a földrengés sújtotta Bosznia-Hercegovinának - közölte a Miniszterelnökség hétfőn.

Azonnali segély a földrengés sújtotta Bosznia-Hercegovinának
A földrengés következtében több épület is megrongálódott
Fotó: STRINGER / ANADOLU AGENCY / AFP

A közlemény szerint a két szervezet közösen 4 millió forint gyorssegéllyel támogatta a földrengés sújtotta Ljubinje térségét.

A halálos áldozattal is járó természeti katasztrófa többek között Mostar városában is jelentős károkat okozott - írták.

A magyar segítségnyújtás a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködésben valósul meg, többek között segélycsomagokkal, amelyek "az infrastruktúra károsodása melletti élethez szükséges ellátási cikkeket tartalmaznak" - ismertették.

A Hungary Helps Program, Magyarország humanitárius segítségnyújtási programja az indulása óta eltelt öt évben több mint félmillió válság sújtotta embernek nyújtott közvetlen segítséget. Kiemelt kedvezményezettjei az üldözött keresztény közösségek tagjai, de segítséget nyújt a boszniaihoz hasonló természeti és emberi katasztrófák kárvallottjainak, így az ukrajnai háború áldozatainak is - olvasható a közleményben.

Bosznia-Hercegovinát péntek késő este 5,7-es erősségű földrengés rázta meg. A rengés epicentruma Ljubinje településtől 14 kilométerre volt északkeletre, fészke pedig 5 kilométeres mélységben.

A földrengést Magyarországon is érezni lehetett.