Külföld

Feltartóztatják az ukrán menekülteket

A túlterhelt amerikai bevándorlási rendszerben akadozik a valódi rászorulók ellátása

Az Egyesült Államok déli határszakaszára érkező rekordmennyiségű migráns miatt kialakult helyzet oda vezetett, hogy az ott várakozó valódi háborús menekülteknek sok esetben késedelemre kell számítaniuk, és a szüleik nélkül érkező ukrán kiskorúakat pedig elválasztják az őket kísérő távolabbi rokonoktól.

Feltartóztatják az ukrán menekülteket
Az Egyesült Államok déli határán egyre rosszabb a humanitárius helyzet
Fotó: AFP/Patrick T. Fallon

Komoly fennakadást okoz az Egyesült Államokban a déli határvidéken kialakult káosz, mivel ott immár több ezres számban megjelenő, a háború elől menekülő ukránok főleg a dél-amerikai államokból érkező gazdasági bevándorlókkal keverednek. Az utolsó hónapban mintegy ötezer ukrán állampolgárt tartóztattak fel, és regisztráltak az amerikai hatóságok a Mexikóval határos szakaszon. Többségüket gyorsított eljárásban ideiglenes tartózkodási engedéllyel és segéllyel látják el, viszont a nem közvetlen hozzátartozókkal érkező kiskorúakat, akik egy távolabbi hozzátartozóval próbálják átlépni a határt, elválasztják a rokonoktól, és bevándorlóközpontokban tartják fogva.

A magyar vagy lengyel példával ellentétben, ahol a menekülők azonnal tovább utazhatnak az országba, vagy azon túl, az Egyesült Államok bevándorlási szervei kiskorúaknak fenntartott zárt gyűjtőközpontokba viszik a nem szüleik társaságában érkező ukrán gyermekeket, ahol nem tarthatják a kapcsolatot hozzátartozóikkal sem. Sajtóértesülések szerint, mivel a hatóságok az elmúlt évek migránsáradatai miatt túlterheltek, az ukrán gyermekek akár egy hónapot is eltölthetnek a zsúfolt befogadóközpontokban. Csak márciusban több mint 221 ezer illegális migránst vettek őrizetbe a bevándorlási hatóságok a mexikói határon.

Az Egyesült Államokban elfogott illegális migránsok száma szinte minden hónapban emelkedett Joe Biden, demokrata párti amerikai elnök hivatalba lépése óta. Ez köszönhető annak is, hogy a Fehér Ház jelenlegi vezetése az elnöki választások után azonnal eltörölt több szigorú határvédelmi rendeletet amelyek Donald Trump volt elnökhöz köthetők. A határmenti államok részéről tiltakozást váltott ki az is, hogy a Biden-adminisztráció bejelentette, május 23-tól megszüntetik a Title 42 nevű jogszabályt is, amellyel a koronavírus-járványra hivatkozva a hatóságok megtagadhatták a migránsoktól, hogy menedékjogért folyamodjanak.

Hazánk az európai mintát követi

Vargha Márk


A Migrációkutató Intézet egyik kutatója nyilatkozott lapunknak az Egyesült Államok déli határait érintő jelenlegi migrációs nyomás fokozódásáról. Vargha Márk elmondta, hogy a 2022 januárjában Amerikában tartózkodó 46,6 millió (legális és illegális) bevándorló a legnagyobb szám, amelyet 1850-ig visszamenőleg bármely kormányzati felmérés vagy népszámlálás során regisztráltak. „Az országban tartózkodó bevándorlók száma 2021 januárja és 2022 januárja között 1,6 millióval nőtt” – tette hozzá, és kifejtette, hogy a robbanás elsődleges oka a spanyol ajkúak illegális bevándorlása, amely a demokrata kormányzat engedékeny migrációs politikájának köszönhető.


Kitért arra, hogy egy hónappal az orosz–ukrán konfliktus kitörése után Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke a menekültügyi NGO-k nyomására Brüsszelben elkötelezte magát százezer ukrán áttelepítése mellett, és nem világos, hogy a százezer ukrán ebben a költségvetési évben kerül-e áttelepítésre, vagy pedig később. Ha a cél a 2022-es pénzügyi év, akkor az nehezen teljesíthető, ugyanis az amerikai menekültkvóta 125 ezer fős – tette hozzá a szakértő. Kifejtette továbbá azt is, hogy hazánk nem egyedi mintát követ az ukrajnai menekülőket érintő bevándorláspolitikában: „Az Egyesült Államok nyilván nem az ukránok szomszéd tranzitországa, míg Magyarország igen, így a felelőssége is más jellegű, mint az Egyesült Államoknak. A menedékes státus megadásával hazánk európai mintát követ.”
(CsAM)