Külföld

A Nyugatot bírálta Vucic elnök

Brit fegyverszállítmányt kapott Koszovó

Ismét feszültségről tanúskodó nyilatkozatot tett Aleksandar Vucic szerb elnök a nyugat irányába. A Tanjug hírügynökség tudósítása szerint a napokban azt nyilatkozta, hogy egyebek mellett az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó döntése alapján sincs senkinek joga ahhoz, hogy fegyvereket szállítson a koszovói vezetésnek, a nyugati országok mégis ezt teszik. A Pink TV-nek úgy fogalmazott: a Nyugatot nem érdekli a nemzetközi jog.

A Nyugatot bírálta Vucic elnök
A szerb elnök tiltakozik a Koszovóba érkező nyugati, főleg brit fegyverszállítmányok ellen
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A szerb elnök azokra a híradásokra reagált, amelyek szerint az Egyesült Királyság Javelin és NLAW páncéltörő rakétákat szállított Koszovónak. Vucic emlékeztetett, hogy nem London volt az első, hiszen az Egyesült Államok is szállított már a pristinai vezetésnek harci járműveket, Törökország pedig koszovói katonákat képez ki.

A brit beszerzésről egyébként még múlt pénteken számoltak be Koszovóban. A Novosti című belgrádi lap akkor arról írt, hogy Vucic negyvennyolc órán belül hivatalos magyarázatot kért Boris Johnson brit kormányfőtől. A lap szerintLondon az ukrajnai háború közepette olajat önt a tűzre, fokozza a régiós feszültségeket. Aleksandar Vulin szerb külügyminiszter barátságtalan lépésnek nevezte a brit fegyvereladást.

Albin Kurti koszovói miniszterelnök különben az ukrajnai háborúra hivatkozva már március elején országa felvételét kérte a NATO-ba.

Szerbia is fegyverkezik egyébként, nemrég kínai légvédelmi rakéták érkeztek az országba egy 2019-es, Peking és Belgrád közötti megállapodás alapján.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom