Külföld

Az EU a háború pártján állhat

Az unió egésze nyerne a konfliktus lezárásával, mondta Francesca Donato olasz független EP-képviselő lapunknak

Az Európai Parlament olasz nemzetiségű független jobboldali képviselője, Francesca Donato arról beszélt lapunknak, hogyan látja Magyarország tűzszüneti ajánlatát európai uniós viszonylatokban. Említést tett az unión belül megfigyelhető, illetve az egész világot átívelő politikai tendenciákról is.

Az EU a háború pártján állhat
Körültekintőnek tartja a magyar kormányfő álláspontját Francesca Donato
Fotó: Európai Parlament

– Mi az Európai Unió (EU) által is támogatott terv a magyar tűzszüneti ajánlatra?

– Az Európai Bizottság, az Euró­pai Tanács és az Európai Parlament eddig meghozott határozatai alapján az ukrán oldal egyetlen lehetséges forgatókönyve az orosz hadsereg teljes és feltétel nélküli kivonása után várható ukrán területről, a jelenlegi nemzetközi megállapodások által lefixált határvonalak elismerése mellett. Ez az orosz kormány számára egy irreális javaslatnak számít, mert éppen azért vették birtokukba a donbaszi, illetve egyéb ukrán területeket, hogy elszakítsák azokat Kijevtől. Szerintem ebből egyértelműen az derül ki, hogy az unió inkább a háború folytatását akarja elősegíteni, nem pedig annak beszüntetését.

– Milyen volt a magyar tűzszüneti ajánlat nemzetközi fogadtatása?

– Orbán Viktor javaslatára az uniós intézmények hidegen és közömbösen reagáltak, hiszen nyíltan remélték, hogy a legutóbbi választásokon vereséget szenved. A miniszterelnök álláspontjait évek óta nem szívleli sem a bizottság, sem a parlament, és az ukrajnai háborúval kapcsolatos katonai semlegességre vonatkozó döntése megroppantotta az európai országok monolitikus oroszellenes frontját, az EU vezetőinek nagy csalódására.

– Mi lehet Magyarország érdeke az ukrán–orosz tűzszünet létrejöttével?

– Nemcsak az Orbán Viktor által vezetett Magyarország, hanem az Európai Unió egésze nyerne ennek a háborúnak a lezárásával, mivel a konfliktusnak az ukrán határról a szomszédos országokra való átterjedésének nagy a veszélye, illetve a környező európai területeket is érintő, pusztítóbb fegyverek alkalmazásával történő eszkaláció kontrollálhatatlanná válik. Mindezt tetézi az a humanitárius válság, amelynek következtében menekültek milliói fognak Európába özönleni, hogy a Zelenszkij által elrendelt kényszertoborzás elől például Norvégiában keressenek menedéket.

– A magyar miniszterelnök által javasolt budapesti tűzszüneti egyezménynek lenne hatása Magyarország nemzetközi megítélésére?

– Természetesen. Ha Orbán Viktor békejavaslata elfogadásra kerül, és megkötik a tűzszünetet, akkor Magyarország az Európai Unió és Oroszország közötti közvetítő szerepét nemzetközileg is elismernék. Őszintén szólva úgy vélem, hogy Magyarország miniszterelnöke az egyetlen olyan európai vezető, aki bölcs és körültekintő egyensúlyt próbált folyamatosan fenntartani ebben a válságos helyzetben.

Pontosan ezért vállalhatja az elismert és megbízható tárgyalófél szerepét Oroszország számára – feltéve, hogy az unió megadja neki ezt a megbízatást. Ha viszont a bizottság és az európai politika továbbra is úgy akadályoz minden tárgyalási lehetőséget, ahogyan eddig is tette, akkor a válság kimenetele kiszámíthatatlanná válik, akár a legsúlyosabb előrejelzések is valóra válhatnak. Az európai polgárok nagyon csalódottak nemzeti kormányaik és az Európai Parlament hozzáállása miatt. A béke felé szeretnének haladni, nem pedig a Biden és a bizottság által meghatározott irányvonalon. Orbán Viktor és a béketárgyalásokat támogatók népszerűsége ezt tekintetbe véve innentől csak növekedhet.

– Mik a lehetséges kimenetelei a Budapesten kötött tűzszünetnek Oroszország, Ukrajna és az Európai Unió tekintetében?

– Kétségkívül hatalmas politikai és diplomáciai teljesítmény lenne ez a magyar kormány részéről. Úgy vélem, hogy Donald Trumpnak, az Egyesült Államok volt elnökének támogatása Orbán Viktor újraválasztása során azt mutatja, hogy az amerikai republikánus front is hajlandó lenne támogatni ezt a megoldást. Az októberi félidős választásokkal a republikánusok valószínűleg visszaszerzik a többséget a kongresszusban.

Ugyanakkor a német és az osztrák kormány is kifejezte, hogy nem ért egyet a teljes orosz gázembargóval, ezért szerintem más uniós országokban is tendálnak már a semlegesebb álláspontok felé. A háború nyilvánvaló károkat okozott az európai gazdaságnak. Ami engem illet, szívesen találkoznék személyesen Orbán elnök úrral, és felajánlanám neki, hogy támogatom a tárgyalási javaslatát, és ezzel az olasz emberek többsége is egyetért.

Kapcsolódó írásaink

Csúcsra jár az információs hadviselés

ĀOroszország legitim katonai célpontoknak tekinti az ukrán területen haladó amerikai és NATO-fegyverszállítmányokat, közölte Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes

EBESZ: Oroszország megsérti az emberi jogokat

ĀA jelentés szerint a polgári személyek ellen elkövetett célzott gyilkosságok, erőszakos eltűnések, illetve emberrablások valószínűleg az emberiesség elleni bűncselekmények kategóriájába