Külföld

Oroszország a „baráti államoknak” kész bármilyen áron kőolajat eladni

Oroszország kész bármilyen áron kőolajat és olajtermékeket eladni a „baráti országoknak” - nyilatkozta az Izvesztyija című lapnak Nyikolaj Sulginov orosz energiaügyi miniszter.

Oroszország a „baráti államoknak” kész bármilyen áron kőolajat eladni
Oroszország a „baráti államoknak” kész bármilyen áron kőolajat eladni (Képünk illusztráció)
Fotó: MH

A miniszter szerint nehéz előre jelezni, hogy miként alakul a kőolaj ára „főleg tekintettel a nyugati politikusok nem konstruktív magatartására”.

Sulginov szerint minden nemzetközi cég, amely előrejelzésekkel foglalkozik, most felülvizsgálja az olajárral kapcsolatos korábbi várakozását, mert az egészen más körülmények között készült. A geopolitikai és gazdasági helyzet ilyen változásával korábban senki sem számolt - tette hozzá.

A miniszter a maga részéről 80-150 dollár közötti olajárat tart lehetségesnek, azt azonban nem fejtette ki hogy milyen időtávra szól ez a becslés. Mint mondta: „nem az a feladatunk, hogy kitaláljuk, mennyibe fog kerülni az olaj, hanem biztosítani az olajipar működését”.

„Készek vagyunk bármilyen áron olajat és olajtermékeket eladni baráti országoknak” - mondta az orosz energiaügyi miniszter.

Kapcsolódó írásaink

Nem lehetett elkerülni a konfliktust

ĀVlagyimir Putyin szerint nem hagyhatták, hogy Ukrajnából az oroszellenes erők hídfőállása legyen, eközben a német elnök Moszkva elszigetelése mellett állt ki