Külföld

Verhofstadt: Orbán mintául szolgálhat az európai jobboldalnak

Guy Verhofstadt belga EP-képviselőt nem lepte meg Orbán újraválasztása, ami szerinte egy szabad, de tisztességtelen választás eredménye – írta a Die Welt a Verhofstadttal készített interjújában.

Verhofstadt: Orbán mintául szolgálhat az európai jobboldalnak
Guy Verhofstadt
Fotó: AFP/FREDERICK FLORIN

A beszélgetésben, amelyet a Mandiner szemlézett, a liberális politikus aggodalmát fejezte ki Magyarország szerinte autoriter irányba való fejlődése miatt. Verhofstadt úgy vélte, Orbán Viktor - akit a liberális politikus Putyin bábjának nevezett - mintául szolgálhat más európai jobboldali pártok számára is.

Az EP-képviselő szerint Putyin meg akarja osztani Európát, ezért erősíti azokat, akik Európa ellen vannak. „Túl kevés eszközünk van ahhoz, hogy fellépjünk ellene, és túl kevés bátorságunk van ahhoz, hogy használjuk a rendelkezésünkre álló eszközöket” – utalt Verhofstadt a jogállamisági mechanizmusra.

Verhofstadtnak a választás tisztaságát firtató megjegyzése igencsak visszás, emlékezhetünk, hogy például a jobboldalisággal nehezen vádolható matematikus, Mérő László - aki az ellenzéki pártok szavazatszámlálója volt Sárazsadányban - is egyértelműen kijelentette, teljesen szabályszerű volt a választás. „Engem történetesen Zemplénbe, Sárazsadányba vezényelt az algoritmus. Elszántan mentünk oda kolléganőmmel azzal, hogy itt aztán csalás nem lesz, azt garantáljuk. Nos, az ott eltöltött hosszú és fárasztó nap alapján biztosan merem állítani, hogy akkor sem lett volna csalás, ha nem vagyunk ott” - fogalmazott Mérő.

Kapcsolódó írásaink