Külföld

Biden elnök videókonferencia keretében tárgyalt az indiai kormányfővel

Joe Biden amerikai elnök hétfőn videókonferencia keretében tárgyalt Narendra Modi indiai miniszterelnökkel az értékalapú amerikai-indiai kapcsolatok továbbfejlesztéséről, valamint az ukrajnai háborúról - jelentette be a Fehér Ház hétfőn.

Biden elnök videókonferencia keretében tárgyalt az indiai kormányfővel
Joe Biden amerikai elnök (b3) hétfőn videókonferencia keretében tárgyalt Narendra Modi indiai miniszterelnökkel (a képernyőn)
Fotó: DREW ANGERER / GETTY IMAGES /

Joe Biden a megbeszélés elején a két ország közötti védelmi együttműködés jelentőségét hangsúlyozta, kiemelve: az Egyesült Államok és India a jövőben „folytatni fogja az intenzív egyeztetést arról, hogyan kezelje az ukrajnai háború (nemzetközi) destabilizáló hatásait”.

Az amerikai elnök a virtuális eszmecserén megerősítette az indiai kormányfőnek, hogy örömmel tekint személyes találkozójuk elé Japánban, és reményének adott hangot, hogy a két ország kapcsolatai továbbra is egyre mélyebbek és erősebbek lesznek. Az indiai kormányfő úgy fogalmazott: országa és az Egyesült Államok „természetes partnerek”.

Az indiai miniszterelnök a hétfői videókonferenciát megelőzően kijelentette: azt javasolta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közvetlenül tárgyaljon egymással. Ezt a javaslatát megismételte Joe Biden elnöknek is.

Biden és Modi a beszélgetésben egyaránt aggodalmát fejezte ki az ukrajnai pusztítások, kivált a bucsai mészárlás miatt. „Az ártatlan civilek Bucsában elkövetett meggyilkolásáról szóló minapi hírek nagyon aggasztóak. Mi azonnal elítéltük (a mészárlást),és független vizsgálatot követeltünk” - fogalmazott az indiai kormányfő. Közölte, hogy India rövid időn belül gyógyszer-szállítmányokat indít útnak Ukrajnába.

A videóbeszélgetésben - a Fehér Ház tájékoztatása szerint - az amerikai fél nem fogalmazott meg konkrét kéréseket India oroszországi kőolajvásárlásait illetően. Biden annyit közölt: Washington boldogan segítene abban, hogy Újdelhi jobban diverzifikálja az energiaimportját.

Az amerikai elnök korábban nyilvánosan utalt arra, hogy India az egyik „valamiképpen ingatag partner” Oroszország ukrajnai háborújával kapcsolatban. Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó helyettese, Daleep Singh nemrégiben Újdelhiben tárgyalt és azt fejtegette, hogy Washington nem akarja India orosz kőolajimportjának „felgyorsítását”.

India egyébként az ukrajnai háború megindítása óta legalább 13 millió hordó orosz nyersolajat vásárolt, miközben tavaly egész évben vásárolt összesen 16 millió hordónyi orosz kőolajat.

A Fehér Ház közlése szerint Narendra Modi Antony Blinken külügyminiszterrel és Lloyd Austin védelmi miniszterrel is videótárgyalásokat folytatott.

Kapcsolódó írásaink