Külföld

Üldözik az utolsó német jobboldali pártot

Lapunknak arról beszélt Tino Chrupalla, az AfD politikusa, hogy a hatóságok pártja törvényen kívül helyezésén dolgozhatnak

Az Alternatíva Németországnak (AfD) parlamenti csoportja vezetője, Tino Chrupalla nyilatkozott lapunknak a politikai diszkriminációról, amely országában a jobboldali politikai csoportosulásokat éri. Elmondta, Németországban a véleményszabadság veszélyben van, a sajtóban a tömeges bevándorlást ellenzőket csak nácikként jelölik meg.

Üldözik az utolsó német jobboldali pártot
Chrupalla pártjának a politikai félelemkeltés légkörében kell fennmaradnia
Fotó: MH

– Egy német bíróság a közelmúltban úgy döntött, hogy az AfD feltehetőleg fenyegetést jelent a demokráciára. Ez azt jelenti, hogy a hatóságok ezentúl lehallgatásokat és besúgókat alkalmazhatnak egy jelentős demokratikus felhatalmazással rendelkező párt ellen. Úgy érzi, egyre közelebb kerülnek ahhoz, hogy a pártot teljesen törvényen kívül helyezzék?

– Ez a félelem talán nem teljesen indokolatlan. A kormány eszkalációja pártunk ellen fokozatosan történik, és egy olyan forgatókönyvet követ, amely nagymértékben független pártunk és képviselőinek magatartásától. Számolnunk kell azzal, hogy ennek az eszkalációnak a végső célja egy betiltási eljárás lehet. Európában egyedülálló tény az, hogy a hazai titkosszolgálatot szisztematikusan bevetik egy nagy ellenzéki párt ellen. Nem a mi pártunk, hanem a kormány intézményekkel való visszaélése az, ami veszélyt jelent a demokráciára.

– Úgy tűnik, ma Németországban csak baloldali politikát lehet folytatni az üldözéstől való félelem nélkül. Mit mond ez a pluralizmus jelenlegi helyzetéről országában?

- A döntéshozók többé nem akarnak véleménypluralizmust Németországban. Véleményeltérések csak a baloldali fősodor rendkívül kis spektrumán belül lehetségesek. És még ekkor is megtörténhet az ellenszegülővel, hogy az úgynevezett eltörléskultúra (cancel culture) áldozatává válik, és kirekesztik. Ijesztő az a szigor, amellyel az ellenvéleményeket megszüntetik. Ha nem állítjuk helyre a szólásszabadság és a tolerancia légkörét, a szabad demokrácia is elvész.

– Németországtól keletre a határvédelmi politika és a nemzeti szuverenitás tiszteletben tartása választásokat tud nyerni, míg Németországban úgy tűnik, hogy a választók többsége azokat jutalmazza, akik a nyitott határok és a nyitott társadalom hívei. A választók nem ismerik ezek veszélyeit?

– A választópolgárok megállás nélkül azt hallják a médiában, hogy az illegális migráció előnyös országunknak. Arról beszélnek, hogy csak a nácik ellenzik a nyitott határokat és a multikulturalizmust. Bár az utcán nap mint nap látják, hogy az elmúlt évek népvándorlása árt hazánknak, sok állampolgár szívesebben hisz a sajtónak, mint a személyes tapasztalatainak. Ez annak is köszönhető, hogy az eltérő véleményeket megfosztják a társadalmi elfogadottságtól. Pártunk a határellenőrzést és az illegális bevándorlás megszüntetését ígéri. Kiállunk a szuverenitás mellett, és ezekkel a követelésekkel sok választót megszólítunk, különösen Kelet-Németországban.

– Milyen magas a német társadalom fájdalomküszöbe, mielőtt valódi választási konzekvenciákat vonnának le a liberális pártok kaotikus energiapolitikájából, a rohamosan romló biztonsági helyzetből és a párhuzamos társadalmak terjedéséből? Egyszer erre nemet mondanak, vagy egyszerűen megszokják?

– A németek nagyon képesek arra, hogy elviseljék a frusztrációt. Készek vagyonuk és biztonságuk nagy részét feláldozni egy káros ideológiának. Egyszer azonban az energiaárak annyira megdrágulnak, hogy a fűtés és az autózás luxus lesz. Egy ponton bizonyos városi területek túlságosan veszélyesek lesznek ahhoz, hogy ott élhessenek. Ezután az érintett polgárok megpróbálnak egy alternatív megoldást választani. Sok polgár azonban még mindig a múltból származó jóléttel vásárolhatja meg mentességét a politika következményeitől. A hatalmas áremelések viszont kezdenek véget vetni ennek az illúziónak.

– Optimista Németország jövőjét illetően, vagy úgy gondolja, hogy a politikai baloldal tekintélyelvű irányzatai érvényesülnek majd országa jövőjének kialakításában?

– Ha nem lennék optimista, festőmester maradtam volna, és nem vállaltam volna a politikai szereplést. A szászországi választókerületemben zsinórban másodszor választottak be a Bundestagba. Ez azt mutatja, hogy a politikánkkal többséget szerezhetünk. Minél több baloldali ideológus és a demokrácia ellenzője bocsátkozik túlzásokba, annál többen választó ébred fel. De az említett tendenciák nemcsak Németországban, hanem egész Európában léteznek. Ezért fontos számomra, hogy európai partnereinkkel együtt jó irányba változtassunk. Ez a fordulat csak így lehet fenntartható. Szorosabb együttműködést és jobb kommunikációt szeretnék látni azokkal a partnerekkel, akik Euró-pa-szerte osztják értékeinket.

Kapcsolódó írásaink

Háborúban is kapzsi az európai baloldal

ĀAz ukrán konfliktust kihasználva egyre agresszívabb és radikálisabb jogi intézkedéseket vezetnek be egyes nyugati liberális kormányok az ellenvélemények elhallgattatására