Külföld

„Tanuljunk Orbán elsöprő győzelméből!”

A magyar országgyűlési választás utóéletével foglalkozik John Fund a National Review honlapján. A neves konzervatív kommentátor nem először hívja fel a figyelmet arra, hogy a nemzetközi baloldal és a liberális újságírók teljesen képtelenek megfelelően kezelni a jobboldali választási győzelmeket, különösen akkor ha azok ténye - vagy mértéke - váratlanul éri őket - derül ki az Alapjogokért Központ Facebookon közzétett bejegyzéséből, melyben Fund cikkét szemlézték.

„Tanuljunk Orbán elsöprő győzelméből!”

Ilyen szempontból a magyar fejleményekre még a szokásosnál is szűklátókörűbb reakciók érkeztek külföldről. Úgy tűnik a baloldalon képtelenek feldolgozni a magyar jobboldal elsöprő győzelmének súlyát. „Amit a Fidesz tett, az nem pusztán egyenértékű Reagan (volt amerikai elnök) tizennyolc százalékos, földcsuszamlásszerű győzelmével az 1984-es választásokon, hanem több annál. A magyar konzervatívok négyszer egymás után értek el hasonló sikert,” - idézi a szerző Magyarországon tanító honfitársát Gladden Pappint. Igaz - teszi hozzá - a mostani siker még a magyar konzervatívok, így az Alapjogokért Központ várakozásait is jócskán felülmúlta.

A Fidesz-kormány démonizálása baloldali körökben ahhoz vezet, hogy a nemzetközi közvéleményhez nem fognak eljutni a magyarországi választások tanulságai, egyszerűen azért mert a globális liberális médiumok - miközben az unalomig ismert mantrájukat ismételgetik - elhallgatják azt, amiből valós következtetéseket lehetne leszűrni. Miközben a nemzetközi sajtó Orbánt bírálta, elmulasztották megfelelően bemutatni a hatpárti összefogás miniszterelnök-jelöltjét, Márki-Zay Pétert, így a külföldi újságírókhoz nem jutott el annak a híre, hogy egy olyan politikusról van szó, aki képtelen uralkodni saját szavain, aki kommunisták és fasiszták összefogásaként jellemzi saját szavazótáborát.

Mint ahogy Magyarország határain túl az sem derült ki a nagyérdemű számára, hogy az ellenzék jelöltje képtelen volt kitörni Gyurcsány Ferenc - akit Fund „volt kommunista apparatcsikként” jellemez - befolyása alól. John Fund védelmébe veszi a magyar választási rendszert is, melyet alaptalanul támad a globális fősodratú sajtó, és - saját ellenzéki forrásaira hivatkozva - megjegyzi, hogy a baloldalnak megfelelő hozzáférése volt a médiapiachoz.

Fund úgy véli, hogy van még mit tennünk a kampányfinanszírozás átláthatósága terén, ám a viszonylag laza szabályozás legalább annyira segítette az ellenzéket, akik így könnyedén juthattak külföldi forrásokhoz, mint a kormányoldalt. John Fund kitér az adatkezelési botrányra is, és felhívja a figyelmet, hogy a magyar baloldalt ezen a téren az amerikai Demokrata Párt emberei segítették, köztük olyanok is, akik korábban a szélsőbaloldali Bernie Sanders kampányán dolgoztak.

Cikke végén az ukrajnai háború kapcsán John Fund arra is rámutat, hogy a nyugati világ régóta nem tapasztalt kihívással találta szembe magát, és nem engedhetjük meg magunknak azt, hogy mondvacsinált kifogásokkal belső ellenséget kreálunk magunknak, hiszen ilyenkor az egység megőrzése a legfontosabb.

Kapcsolódó írásaink

Történelmi győzelmet aratott a jobboldal

ĀEgy új politikai modell jött létre a nemzeti blokk formájában - A XXI. Század Intézet az országgyűlési választások kapcsán választásértékelő rendezvényt tartott + VIDEÓ