Külföld

„Brüsszel hibázik, amikor ugyanazt a nótát fújja, mint a magyar baloldal”

Brüsszel hibázik, amikor "ugyanazt a nótát fújja", mint a magyar baloldal, azt ugyanis a magyarok most utasították el nagy többséggel - közölte Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter az Európai Bizottság elnökének keddi nyilatkozatára reagálva.

„Brüsszel hibázik, amikor ugyanazt a nótát fújja, mint a magyar baloldal”
Ursula von der Leyen
Fotó: AFP/Anadolu/Valeria Mongelli

Ursula von der Leyen Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén azt mondta: az Európai Bizottság hivatalos értesítést küldött Magyarországnak arról, hogy elindítja az európai uniós források folyósítását a jogállamisághoz kötő úgynevezett feltételességi mechanizmust.

Gulyás Gergely a magyar kormány véleményét ismertetve az MTI-vel azt közölte: a Fidesz-KDNP csaknem 2,9 millió szavazatot kapott a vasárnapi országgyűlési választáson, míg a gyermekvédelmi törvénnyel több mint 3,3 millió ember fejezte ki egyetértését.

Ez soha nem látott támogatottság mind a kormánypártok, mind a gyermekvédelmi törvény ügye mögött - emelte ki.

Éppen ezért a demokrácia alapvető szabályait a bizottságnak is el kell fogadnia - szögezte le, hozzátéve: nem a most vereséget szenvedett magyar baloldal igényeit kellene teljesítenie a bizottságnak, hanem vissza kellene térni a józan észhez és a párbeszédhez. Erre a magyar kormány mindig nyitott volt - hangsúlyozta.

A miniszter azt is kérte: Brüsszel ne büntesse meg a magyar választókat azért, mert a választáson és a gyermekvédelmi törvény ügyében nem a Brüsszelnek tetsző véleményt fogalmazták meg.

Varga Judit: Brüsszel ne kövesse el ugyanazt a hibát, amit a magyar baloldal!

Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke ma Strasbourgban bejelentette, hogy hivatalos értesítést küldött Magyarországnak arról, hogy elindítják a kondicionalitás mechanizmust hazánkkal szemben - írja Facebook-posztjában Varga Judit.

Szeretnénk emlékeztetni a Bizottságot, hogy az eljárás elindításának vannak feltételei! Szavaznia kell róla a biztosok kollégiumának és kapnia kell hivatalos értesítést erről a magyar kormánynak. Tudomásunk szerint azonban eddig egyik sem történt meg - emeli ki az igazságügyi miniszter.

A magyar kormány politikai nyilatkozatokkal nem foglalkozik és várja a konkrétumokat tartalmazó hivatalos értesítést. Ha lesz ilyen, arra természetesen válaszolni fogunk - áll a posztban.

Továbbá óva intenénk Brüsszelt attól - teszi hozzá a posztban-, hogy felüljön a magyar baloldal hullámvasútjára. Arról a politikáról a magyar emberek markáns véleményt mondtak vasárnap, a Fidesz-KDNP csaknem 2,9 millió szavazatot kapott, mellyel az emberek a jelenlegi kormányzati politika folytatására adtak mandátumot.

A Bizottság fogadja el a magyar emberek döntését, ne Magyarországot büntessék, mert április 3-án a többség nem Brüsszel kívánalmai szerint szavazott. Továbbra is kiállunk és kitartunk a gyermekvédelmi törvény mellett, melyet a népszavazáson leadott több mint 3 millió egybehangzó álláspont is megerősít - írta Varga Judit.

Objektum doboz

Von der Leyen: Az Európai Bizottság hivatalos értesítést küldött Magyarországnak

Az EP-frakciók vezetői az uniós politikai prioritások végrehajtásáról kérdezték a bizottság elnökét. Von der Leyen a baloldali-liberális politikusok magyar és lengyel jogállamiságról feltett kérdéséire válaszolva elmondta: az Európai Unió Bíróságának ítélete - amelyben a bírák elutasították a Magyarország és Lengyelország által a jogállamiságra vonatkozó feltételrendszerről szóló rendelet ellen benyújtott kereseteket - megerősítette: „a bizottság megközelítése helyes ebben a témában”.

Hozzátette: a magyar kormánynak adtak esélyt arra, hogy a bizottság aggályaira válaszoljon, ezeket a válaszokat a testület elemezte.

„Arra a következtetésre jutottunk, hogy meg kell tennünk a következő lépést” - szögezte le.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom