Külföld

Német államfő: Kudarcos a német Oroszország-politika

Kudarcok sora jellemzi Németország Oroszországhoz fűződő kapcsolatainak alakítását - mondta Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök, korábbi külügyminiszter és kancelláriaminiszter hétfőn Berlinben.

Német államfő: Kudarcos a német Oroszország-politika
Frank-Walter Steinmeier német államfő
Fotó: AFP/HANNIBAL HANSCHKE

Az államfő egy sajtóbeszélgetésen a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap és az ARD országos köztelevízió beszámolója szerint első alkalommal ismerte el hibáit és tévedéseit az Oroszországgal szembeni politikában.

Frank-Walter Steinmeier 1999-től 2005-ig kancelláriaminiszterként, majd 2005-től 2009-ig és 2013-tól 2017-ig külügyminiszterként a német Oroszország-politika egyik legfőbb alakítója volt. Az orosz agresszió ellen küzdő ukrán vezetés az utóbbi napokban élesen bírálta.

Az eltúlzott és elvtelen oroszbarátságról szóló kritikák hatására tartott, nem nyilvános sajtóbeszélgetésen a beszámolók szerint kiemelte, hogy a berlini vezetés a partnerek figyelmeztetései ellenére „olyan hidakhoz ragaszkodott, amelyekben Oroszország nem hitt”.

Aláhúzta, hogy személyes hibájaként értékeli a ragaszkodást az Északi Áramlat-2-höz, vagyis az Oroszországot Németországgal Ukrajna és Lengyelország megkerülésével összekötő Északi Áramlat földgázszállító rendszer továbbfejlesztéséhez, a második vezetékpár kiépítéséhez.

Mint mondta, kudarcba fulladt az a törekvés, hogy olyan „közös európai házat” építsenek fel, amelyben Oroszország is otthonra talál, és egy „közös biztonsági architektúrába” sem sikerült bevonni Oroszországot.

Az utóbbi időszak Oroszország-politikájának mérlege így „keserű”. Azonban az Ukrajna elleni háborúért Vlagyimir Putyin orosz elnököt terheli a felelősség. Ezt a felelősséget „nem szabad magunkra vennünk, de ez nem jelenti azt, hogy nem kellene átgondolnunk néhány dolgot, amelyekben hibáztunk” - mondta.

A német szövetségi elnök kifejtette: az Ukrajna elleni agresszió előtt úgy látta, hogy Vlagyimir Putyin nem kockáztatja országa teljes gazdasági, politikai és erkölcsi tönkretételét csak azért, hogy kiélje „birodalmi mániáját”.

Ez nem volt helyes helyzetértékelés, „mint mások, én is tévedtem ebben” - mondta Frank-Walter Steinmeier. Hozzátette: a Putyin vezette Oroszországgal lehetetlen a visszatérés a háború előtti állapotokhoz.

Kiutasítanak Németországból 40 orosz diplomatát

Nemkívánatos személynek minősítették és kiutasították Németországból a berlini orosz nagykövetség 40 diplomatáját - közölték hétfőn Berlinben.

Annalena Baerbock külügyminiszter közleménye szerint az orosz megszállás alól felszabadított ukrajnai Bucsából érkező képek „az orosz vezetés és a propagandáját követők hihetetlen brutalitásáról, minden határt átlépő pusztítási szándékáról tanúskodnak”.

Hozzátette, hogy „hasonló képektől kell tartanunk sok más, az orosz csapatok által megszállt ukrajnai településről is”.

Kifejtette, hogy szembe kell szállni ezzel az embertelenséggel, és világossá kell tenni, hogy „kiállunk a szabadságunkért, és készen állunk megvédésére”.

A kormány ezért úgy döntött, hogy nemkívánatosnak nyilvánítja az orosz nagykövetség diplomáciai személyzetének jelentős számú tagját, akik „nap mint nap a szabadságunk, a társadalmunk kohéziója ellen dolgoztak itt Németországban”.

Franciaország kiutasít 35 orosz diplomatát

Franciaország kiutasít 35 orosz diplomatát, akiknek „a tevékenysége ellentétes az érdekeinkkel” - jelentette be hétfő este a francia külügyminisztérium. A rövid közlemény kiemelte, hogy a döntés „egy európai eljárás része”.

„Elsődleges felelősségünk volt mindig a franciák és az európaiak biztonságának szavatolása” - olvasható a külügyi közleményben, amely néhány perccel azután jelent meg, hogy Németország nemkívánatos személynek minősítette és kiutasította a berlini orosz nagykövetség 40 diplomatáját.

Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt hasonló intézkedésekről döntött több európai ország az elmúlt napokban.

Kapcsolódó írásaink