Külföld

Elnöki csúcs még nincs napirenden

Kijev tömeggyilkossággal vádolja az oroszokat, Moszkva szerint hamisították a bizonyítékokat

Ma folytatódhatnak az orosz–ukrán béketárgyalások, de a két államfő még nem találkozik. Az oroszok fabrikációnak tartják a bucsai tömeggyilkosságról szóló ukrán jelentéseket.

Elnöki csúcs még nincs napirenden
Ukránok veszik vissza a keletre vonuló oroszok által elhagyott területeket
Fotó: AFP/Genya Savilov

A múlt heti isztambuli béketárgyalásokon kidolgozott megállapodástervezetek már készek arra, hogy Volodomir Zelenszkij ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen is megvitassa őket – nyilatkozta a hétvégén David Arahamija, az ukrán tárgyalóküldöttség vezetője az Interfax Ukrajina hírügynökség szerint. Mint mondta, az orosz fél elfogadta az ukrán álláspontokat, kivéve a Krím félsziget hovatartozásával kapcsolatban.

Putyin tanácsadója, az orosz delegációt vezető Vlagyimir Megyinszkij hétvégi Telegram-bejegyzésében nem volt olyan optimista, mint Arahamija. Álláspontja szerint a béketárgyalások nem haladtak eleget ahhoz, hogy államfői szintű találkozóra kerüljön sor. Megjegyezte ugyanakkor, hogy Ukrajna az utóbbi időben reálisabban áll a béketárgyalásokhoz, egyebek közt az ország beleegyezett abba, hogy semleges lesz, nem tart nukleáris fegyvereket, nem csatlakozik katonai tömbhöz, és nem fogad területén katonai támaszpontokat. Arra Megyinszkij is kitért, hogy sem a Krím, sem pedig a kelet-ukrajnai területek jogállásáról nem közeledtek az álláspontjaik. A delegáció vezetője arról is beszámolt, hogy várhatóan ma folytatódnak a tárgyalások, videókonferencia formájában.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a Rosszija 1 csatornának azt mondta, csak akkor ha találkozik a két államfő, ha véglegesítették az írásos megállapodást. Mint mondta, Putyin sosem utasította el, hogy tárgyaljon Zelenszkijjel, de az a tapasztalatuk, hogy Ukrajna nem mindig tartja be a kötelezettségeket, amiket vállal.

Az ukrán hadsereg a hétvégén arról számolt be, hogy miközben az orosz hadsereget átcsoportosítják Kijev térségéből az ország keleti részébe, az ukránok visszafoglalták a főváros környékét. Az Ukrajinszkaja Pravda jelentése szerint a csernobili atomerőmű melletti Pripjaty települést és az ukrán–fehérorosz határ egy szakaszát is visszafoglalták. Ukrán beszámolók szerint eközben orosz rakétatámadás érte Odesszát, azon belül is egy olajfinomítót.

Kijev az elmúlt napokban súlyos vádakkal illette az orosz hadsereget. A legnagyobb port az az állítás kavarta, hogy Bucsa településen tömegsírt találtak 280 férfi holttestével, akiket az ukránok szerint az orosz katonák kivégeztek. Az orosz védelmi minisztérium provokációnak, álhírnek nevezte a jelentéseket, hangsúlyozva, hogy az oroszok nem támadtak civileket a városban, ahonnan már március 30-án teljesen kivonultak. Orosz híradások szerint a bizonyítékok fabrikál­tak, a közösségi médiában terjed például egy videó, ahol az út menték fekvő holttesteket mutatnak, és egyikük megmozdítja a kezét, egy másik pedig felül.

Röviden

„Gyermeteg és pusztító” agressziónak nevezte Ferenc pápa szombaton máltai látogatásának kezdetén az orosz–ukrán háborút. Továbbra sem nevesítette konkrétan Vlagyimir Putyin orosz elnököt, sem Oroszországot. Úton Málta felé a repülőgépen a katolikus egyházfő arról is beszélt újságíróknak, hogy napirenden van annak a lehetősége, hogy Kijevbe látogasson, de ez még nem hivatalos, és dátumról egyelőre nincs szó. Korábban az ukrán főváros polgármestere, Vitalij Klicsko hívta meg a katolikus egyházfőt más vallási vezetőkkel együtt, hogy utazzanak Kijevbe a béke követeiként.
(PZ)

Az amerikai védelmi minisztérium bejelentette, hogy háromszázmillió dollár értékű további fegyvert akar adni Ukrajnának azon felül, amelyet Oroszország Ukrajna elleni háborújának kezdete óta már megígért neki – számolt be az MTI. Az új védelmi segélycsomagban különböző drónok, rakétarendszerek, páncélozott járművek, lőszer, éjjellátó berendezések, titkosított kommunikációs eszközök, gépfegyverek, orvosi felszerelések és műholdkép-szolgáltatás szerepel. Washington ezt megelőzően a háború kezdete óta már ígért 1,65 milliárd dollár értékű fegyvert Ukrajnának, a tavalyi év eleje – a Biden-adminisztráció hivatalba lépése – óta pedig az Ukrajnának adott amerikai katonai segély értéke eléri a 2,3 milliárd dollárt.
(ŐM)

Nemcsak emberéleteket, házakat, utakat és kórházakat pusztít el Vlagyimir Putyin orosz elnök az Ukrajna ellen indított háborújában, hanem Oroszország jövőjét is tönkreteszi – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár Német Szociáldemokrata Párt (SPD) szombati esseni kampánynyitóján az MTI szerint. „Ez Putyin nagy hibája” – fogalmazott a baloldali kormányfő, aki szerint az orosz elnök olyan „területi követeléseket hajszol, amelyek korábbi évszázadok gyarmati vízióiban gyökereznek”. 
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink