Külföld

Sorra érkeznek a külföldi gratulációk

„A magyar nép támogat téged, mert tudatosítja, hogy mindig a magyar érdekeket helyezed az első helyre, és hazád szolgálata számodra küldetés” - írta Milos Zeman cseh államfő az Orbán Viktor magyar kormányfőnek írott gratuláló táviratában hétfőn.

Sorra érkeznek a külföldi gratulációk
Milos Zeman cseh elnök
Fotó: AFP/APA/Georg Hochmuth

A cseh államfő hangsúlyozta, hogy a cseh-magyar kapcsolatok kitűnőek, jól fejlődik az együttműködés az Európai Unióban és a NATO-ban. A V4-es együttműködést szerinte kiemelten kell kezelni. „Meggyőződésem, hogy Közép-Európa nagy lehetőségekkel rendelkezik mind a kölcsönös, mind a nemzetközi együttműködés terén” - szögezte le Milos Zeman, s kifejezte reményét, hogy jövő márciusban lejáró mandátuma végéig még találkozni tud Orbán Viktorral.

Objektum doboz

Petr Fiala, cseh miniszterelnök levélben gratulált Orbán Viktor magyar kormányfőnek a választási győzelméhez, majd a CTK hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: „Európának egységesen ki kell állnia Ukrajna mellett, amelynek területén Oroszország háborús bűncselekményeket követ el”. Fiala kifejtette, bízik abban, hogy Magyarország a parlamenti választások után aktívabban bekapcsolódik az Ukrajna elleni orosz háború okozta helyzet megoldásába.

Andrej Babis volt miniszterelnök kijelentette: Orbán Viktor bebizonyította, hogy egyike az Európai Unió legtapasztaltabb politikusainak.

Ivan Bartos, kormányfőhelyettes, regionális fejlesztési miniszter, a Kalózpárt elnöke a Twitteren megjelent bejegyzésében bírálta Orbán Viktort, mert szerinte arra alapozta a kampányát, hogy nem bántja meg a Kremlt, valamint terjesztette az ukrán vezetés elleni orosz propagandát.

Markéta Pekarová Adamová, a cseh képviselőház, valamint a TOP 09 párt elnöke szerint a magyar választások egyik következményeként legalábbis egy időre vissza kellene fogni a visegrádi együttműködést.

Sorra érkeznek a külföldi gratulációk Orbán Viktornak

Felhívta Orbán Viktor miniszterelnököt, a Fidesz elnökét hétfőn Benjamin Netanjahu korábbi izraeli kormányfő, és gratulált a Fidesz nagyarányú, kétharmados választási győzelméhez - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Az első gratuláló, még a választás éjszakáján, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök volt - tette hozzá. Li Ko-csiang kínai miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő táviratban, Narendra Modi indiai miniszterelnök a twitteren, Karl Nehammer osztrák kancellár, Alekszandar Vucsics szerb elnök, Andrej Plenkovics horvát miniszterelnök, Eduard Heger szlovák miniszterelnök telefonon fejezte ki gratulációját Orbán Viktornak.

Edi Rama albán miniszterelnök, Janez Jansa szlovén miniszterelnök, Milorad Dodik a Bosznia-Hercegovinai államelnökség szerb tagja, Zoran Milanovics horvát elnök valamint Milos Zeman cseh elnök nyilatkozatban gratulált, Marine Le Pen francia elnökjelölt, Santiago Abascal, a spanyol jobboldali VOX párt elnöke és Matteo Salvini, az olasz Liga vezetője pedig Facebookon fejezte ki elismerését a Fidesz győzelme után - mondta Havasi Bertalan.

Giorgia Meloni gratulált Orbán Viktornak a „rendkívüli győzelemhez”

Brüsszelnek tiszteletben kell tartania a magyar választók akaratát Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt elnöke szerint. Az Olasz Testvérek elnöke kijelentette, a magyar kormányfő „legyőzéséhez nem volt elegendő a teljes baloldal és az - érdekes módon ez alkalommal szalonképesnek tartott - szélsőjobb összevissza választási csődülete.

Éveken át támadták a határokat és a családot védő politikája miatt, de senki sem mondott (Orbán Viktornak) köszönetet az utóbbi hetekben befogadott több százezer ukrán menekültért. Magyarország a NATO és az EU tagja, és tiszteletben tartja a vállalt kötelezettségeket.” Az Ansa hírügynökség jelentése szerint Giorgia Meloni hozzátette: ha Európa újra akarja éleszteni a magyarok érdeklődését a közös ügyek iránt, „Brüsszelnek mindenekelőtt tiszteletben kell tartania az akaratukat, amely egyértelműnek bizonyult”.

Kapcsolódó írásaink