Külföld

Közeledik az orosz és ukrán fél álláspontja

Vlagyimir Megyinszkij, az Ukrajnával tárgyaló orosz küldöttség vezetője azt mondta, hogy a felek álláspontja „maximálisan közeledett” abban a kérdésben, hogy Ukrajna semleges ország marad és nem lép be a NATO-ba. Hozzátette, hogy vannak még tisztázandó részletek az Ukrajnának nyújtandó jogi garanciákkal kapcsolatban.

Közeledik az orosz és ukrán fél álláspontja
Az ukrán-orosz tűzszüneti tárgyalások harmadik fordulója óta úgy tűnik, történt előrelépés
Fotó: Anadolu Agency / AFP

Megyinszkij szerint az egyeztetésen Moszkva és Kijev „valahol félúton jár” Ukrajna demilitarizálásának ügyében. Elmondta, hogy a felek ugyanakkor eltérően látják a Donyec-medence jövőjének kérdését. Az orosz fél szerint erről maguknak a régió lakóinak kellene dönteniük, és már döntöttek is nyolc évvel ezelőtt, amiért kénytelenek voltak háborút vívni, amely 14 ezer halálos áldozatot követelt; az ukrán fél viszont úgy véli, hogy a terület feletti igazgatásról centralizáltan, Kijevben kell dönteni. Megyinszkij leszögezte, hogy Moszkva nem fog engedni az álláspontjából.

A „nácítlanítás”-ként ismertté orosz követeléssel kapcsolatban az orosz tárgyalók vezetője azt mondta, hogy ez a kérdés nagyon fontos mindazok számára, akik a második világháború végeredményét a modern világrend alapjának tekintik. Megyinszkij furcsának nevezte, hogy az ukrán delegáció tagjai szerint „Ukrajnában nincsenek náci formációk, és ez egyáltalán nem téma a modern Ukrajnában”.

A delegációvezető szerint ahhoz, hogy mérlegelni lehessen Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök esetleges találkozójának lehetőségét, a küldöttségeknek el kell fogadniuk a megállapodás szövegét. Ezt a külügyminisztereknek parafálniuk kell, a kormányoknak jóvá kell hagyniuk, és „csak ezután van értelme államfői csúcstalálkozóról beszélni”.
 

Kapcsolódó írásaink