Külföld

Célegyenesben a francia kampány

Hivatalosan is bejelentették hétfőn az áprilisi francia elnökválasztáson elinduló tizenkét jelölt nevét. Az Emmanuel Macron államfő székére pályázóknak múlt péntekig kellett bejelenteniük az indulási szándékukat – de már hónapok óta kampányoltak –, valamint össze kellett gyűjteniük legalább ötszáz polgármester vagy helyi, országos, illetve európai parlamenti képviselő támogató aláírását. Ez két, egyébként jelentős támogatottsággal bíró jobboldali jelölt esetében is nehézségekbe ütközött, az elöljárók ugyanis nem mertek melléjük állni, nyomásgyakorlástól tartva.

Célegyenesben a francia kampány
Hazánk megbélyegzése ellen szólalt fel kampánybeszédében az egyik legesélyesebb elnökjelölt, Éric Zemmour
Fotó: CLEMENT MAHOUDEAU / AFP

Áprilisban tehát a franciák a következő jelöltekre adhatják le a voksukat: Emmanuel Macron hivatalban lévő, centristának számító államfőre, Marine Le Penre, a jobboldali Nemzeti Tömörülés elnökére, Éric Zemmour jobboldali publicistára (Visszahódítás párt), Valérie Pécresse-re, a jobbközép Köztársaságiak jelöltjére, a jobboldali Jean Lassalle-ra és Nicolas Dupont-Aignanra, a szélsőbaloldali Jean-Luc Mélenchonra, Nathalie Artaud-ra és Philippe Poutoura, a zöldpárti Yannick Jadot-ra, a kommunista Fabien Rousselre, továbbá Párizs szocialista polgármesterére, Anne Hidalgóra.

A legfrissebb felmérések szerint az első fordulóban Macron 28-30, Le Pen 15-18, Zemmour 12-13, Pécresse 11-13, Mélenchon 11-12 százalékra, Jadot 5-7,5 százalékra számíthat, a többieknek egy felmérés sem jósol öt százaléknál többet.

Zemmour vasárnap este nagyszabású kampánygyűlést tartott Toulonban, ahol hivatalosan is bejelentették, hogy beszáll a kampányába Marion Maréchal, a francia Szociológiai, Gazdaság- és Politikatudományi Intézet (ISSEP) főigazgatója. Ennek pikantériája, hogy Maréchal a rivális Marine Le Pen unokahúga, korábban maga is a nagyapja, Jean-Marie Le Pen által alapított Nemzeti Tömörülés – eredetileg Nemzeti Front – képviselője volt. Felszólalásában keményen bírálta Macront, aki szerinte megosztja a nemzetet.

Beszédében Éric Zemmour hazánkról is szót ejtett. „Mi kell még ahhoz, hogy abbahagyjuk végre az ukránok befogadásából teljes részt vállaló Magyarország megbélyegzését?” – vetette fel. „Az a feladatunk, hogy sürgősen segítsük ezeket az országokat” – tette hozz

Kapcsolódó írásaink