Külföld

„A szankciók a magyar gazdaságnak is komoly nehézségeket okoznak”

Az Ukrajnában zajló háború nyomán bevezetett európai és amerikai szankciós intézkedések rendkívüli bizonytalanságokat okoznak az európai gazdaságban. Ezek a szankciók a magyar gazdaságnak is komoly nehézségeket okoznak, így forint is a brüsszeli szankcióknak az egyik áldozata - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Érden.

„A szankciók a magyar gazdaságnak is komoly nehézségeket okoznak”
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a forint árfolyamváltozása kapcsán kijelentette, hogy a szankciós intézkedések nyomán rendkívüli bizonytalanságok alakultak ki az európai gazdaságban, majd hozzátette, hogy a magyar gazdaságra az egyik legnagyobb veszélyt most az újabb, energiaszektort érintő szankciók jelentenék.

„Nyilvánvaló, hogy aki a szankciók kiterjesztését kéri, az a magyar emberekkel, Magyarországgal akarja megfizettetni a szomszédságban zajló háborúnak az árát” - hangsúlyozta a miniszter.

Leszögezte: a kormány semmilyen nemzetközi fórumon nem fog olyan intézkedéseket támogatni, amelyek veszélybe sodornák Magyarország energiaellátását.

Szijjártó Péter az AVL Hungary Kft. új járműcsarnokának és második irodaépületének alapkőletételén vett részt. A 2018-ban bejelentett 12,5 milliárd forintos beruházás 350 új munkahelyet teremt, s az állam mintegy hárommilliárd forinttal támogatta a projektet, amelynek most kezdődik meg a második üteme.

Beszédében kiemelte, hogy új, adatalapú és digitális korszakba lépett a világgazdaság, s amelyik ország nem tudja ezzel tartani a lépést, az a vesztesek közé kerülhet. Ezért olyan körülményeket kell teremteni, hogy az innovatív technológiákra alapuló cégek szívesen fektessenek be Magyarországon - közölte.

Elmondta, hogy a forradalmi átalakuláson átmenő autóipar a magyar gazdaság gerincoszlopát adja, és az elmúlt években megkezdődött a munka az elektromos korszakra való átállás érdekében, ami eddig sikeresnek bizonyult.

„Magyarország készen áll az új korszakra, versenyképes kutatás-fejlesztési helyszínné vált, s a modern adatalapú, digitális, elektromos autóipar számára az egyik legvonzóbb, legversenyképesebb környezetet tudja biztosítani Európában” - szögezte le.

A miniszter rámutatott, hogy tavaly 96 kiemelt tőkeberuházás érkezett Magyarországra, ebből 16 az autóiparban. Ezek pedig szavai szerint nagyban hozzájárulnak a magyar gazdaság dimenzióváltásához.

Végezetül pedig arról számolt be, hogy hazánkban az osztrák vállalatok alkotják a második legnagyobb beruházói közösséget: mintegy 2200 cég 70 ezer embernek ad munkát az országban. A kétoldalú kereskedelmi forgalom éves volumene pedig a tavalyi 22 százalékos növekedést követően meghaladta a 12,5 milliárd eurót.

Az AVL a világ legnagyobb független vállalatcsoportja, amely belső égésű, hibrid és elektromos motorok és hajtásláncok fejlesztésével foglalkozik.

Kínának fontos szerepe lehet a háború eszkalációjának megakadályozásában

A külgazdasági és külügyminiszter szerint Kínának fontos szerepe lehet a ukrajnai háború eszkalációjának megakadályozásában.

Szijjártó Péter erről azután írt a közösségi oldalán, hogy hétfőn telefonon beszélt Vang Ji kínai külügyminiszterrel, akivel áttekintették az ukrajnai háború regionális biztonságra gyakorolt hatásait.

„Kína az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja, így fontos szerepe lehet a háború eszkalációjának megakadályozásában” - jelentette ki a magyar diplomácia vezetője.

Szijjártó Péter hozzáfűzte: megköszönte kínai hivatali partnerének „ezirányú eddigi erőfeszítéseiket és azt, hogy felajánlották egyfajta mediátori szerep betöltését”.

A külügyminiszter kínai kollégájával közölte azt is, hogy „Magyarország szomszédos országként a mielőbbi békében érdekelt, s most legfontosabb feladatunk annak biztosítása, hogy Magyarország ne sodródjon bele ebbe a háborúba” - írta.

Ezért - folytatta - Magyarország támogat minden olyan nemzetközi kezdeményezést, amely a béketeremtésre és az ahhoz vezető párbeszéd megindítására, illetve folytatására irányul.

Szijjártó Péter a kínai külügyminiszternek beszámolt arról is, hogy a háború kitörése óta 170 ezren érkeztek Ukrajnából, „mi a hazánkba érkező valamennyi menekültet ellátjuk, közben pedig segítséget nyújtunk harmadik országok állampolgárainak a hazatérésben”.

Jelenleg 200 olyan kínai állampolgár tartózkodik Magyarországon, aki Ukrajnából érkezett és ezen a héten utazik haza Kínába - ismertette a miniszter, hozzátéve, hogy kínai hivatali partnere köszönetet mondott az ő ellátásukért is.

Kapcsolódó írásaink