Külföld

Ferenc pápa ismételt imára szólított fel a békéért és Ukrajnáért

Ukránul és oroszul jelent meg ismét békefelhívás Ferenc pápa Twitter-fiókján, miközben az olasz fővárosban több tízezres megmozdulás zajlott a békéért szombaton. 

Ferenc pápa ismételt imára szólított fel a békéért és Ukrajnáért
Ferenc pápa ismételt imára szólított fel a békéért és Ukrajnáért
Fotó: Handout / VATICAN MEDIA / AFP

A katolikus egyházfő közösségi oldalán ukrán és orosz nyelven közölt bejegyzés a béke királynője, Szűz Mária oltalmát kérte a „veszélyekkel szemben mindannyiunk közös próbatételében”. Az üzenethez csatolt címkék között szerepel a közös ima, a béke és az Ukrajna kifejezés. 

A @Pontifex oldalon megjelent üzenetben egy Szűz Mária-ikon képe látható. 

A pápai Twitter-fiók kilenc nyelven működik, köztük latinul is. Az angol nyelvű oldalt 18,8 millióan követik.

Makszim Ryabukha atya, a Kijevben működő szaléziánus központ igazgatója a Fidesz vatikáni hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy az ukrán fővárosban az emberek megrohamoztak minden olyan kereskedelmi egységet, ahol élelmiszert találhattak. Hozzátette, hogy az általa vezetett egyházi intézményben jelenleg háromszáz gyereknek adnak szállást és védelmet. 

Egyperces csenddel emlékeztek meg a háború áldozatairól a Rómában tartott békemeneten, amely a lateráni Szent János-bazilika előtti téren ért véget. Rendőrségi adatok szerint húszezren voltak jelen.

Egyperces csenddel emlékeztek meg a háború áldozatairól a Rómában tartott békemeneten
Egyperces csenddel emlékeztek meg a háború áldozatairól a Rómában tartott békemeneten
Fotó: Filippo MONTEFORTE / AFP

A Békehálózat nevű civilszervezet, valamint a legnagyobb szakszervezet, a CGIL rendezte demonstráción a fegyverletételt sürgették minden fél részéről. Elhatárolódott az akciótól a CISL szakszervezet, melynek közleménye szerint „nem lehet a mérleg ugyanazon tányérjára helyezni azt, aki saját hazáját védi, és azt, aki férfiakat, nőket, gyerekeket öl meg, célba veszi az atomreaktorokat, és egész Európát veszélyezteti”.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom