Külföld

Mindenre kiterjedő segítséget nyújt Magyarország az ukrajnai menekülteknek

Mindenre kiterjedő segítséget nyújt Magyarország az orosz-ukrán háború elől menekülőknek, senki nem marad segítség nélkül - közölte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő pénteken az M1 aktuális csatornán.

Mindenre kiterjedő segítséget nyújt Magyarország az ukrajnai menekülteknek
A menekülteket befogadó ideiglenes menhelyre érkezők között sok a kisgyermek
Fotó: MH / Hegedüs Róbert

A kormányszóvivő, aki csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnökkel együtt látogatást tett a magyar-ukrán határon, elmondta: a határ magyar oldalán öt segítségpontot alakítottak ki, ahol a különböző szervek és szervezetek együttműködve minden ellátást biztosítanak az érkezőknek. Élelmiszert adnak nekik, segítenek az ügyintézésben, szálláshelyet, orvosi segítséget biztosítanak és a tovább utazásban is segítenek, ha valaki azt kéri.

Az egész ország megmozdult, a rendvédelmi szervektől kezdve a karitatív szervezeteken át a lakosságig mindenki segít - emelte ki.

Hozzátette: megalakult a kormányzati szerveket és a hat legnagyobb segélyszervezetet magába foglaló Humanitárius Tanács is, amelynek célja, hogy koordinálja és szervezettebbé, eredményesebbé tegye a kormányzati és a karitatív munkát.

Magyarország az itt élni tervezők későbbi életében is segít: például összeköti a munkát vállalni tudó embereket a munkáltatókkal, valamint megoldja a gyerekek iskoláztatását - hangsúlyozta, hozzáfűzve: a harmadik országbeli, Ukrajnában tanuló diákok átmeneti ellátást kapnak, és diplomáciai úton abban segítik őket, hogy haza tudjanak menni.

Egyre többen menekülnek a háború elől a szomszédos országok egyikébe, többek között Magyarországra
Egyre többen menekülnek a háború elől a szomszédos országok egyikébe, többek között Magyarországra
Fotó: MH / Purger Tamás

Szentkirályi Alexandra beszélt arról is, hogy a Híd Kárpátaljáért segélyakcióban a csütörtöki adatok szerint eddig 280 millió forint gyűlt össze.

Az összefogást a 1357-es számon hívásonként, sms-enként 500 forinttal vagy a 11711711-22222222-es számlaszámra utalva lehet támogatni.
 

Kapcsolódó írásaink