Külföld

Lángokban állt Európa legnagyobb atomerőműve

Tűz ütött ki péntek hajnalban az Ukrajna délkeleti részén fekvő Zaporizzsjai területen található atomerőműnél az orosz csapatok támadását követően - közölte a létesítménynek otthont adó Enerhodar polgármestere. Az orosz hadsereg átvette az ellenőrzést az erőmű felett.

Lángokban állt Európa legnagyobb atomerőműve
Tűz ütött ki péntek hajnalban az Ukrajna délkeleti részén fekvő Zaporizzsjai területen található atomerőműnél
Fotó: AFP/

Tűz ütött ki Ukrajna legnagyobb atomerőművében

Tűz ütött ki péntek hajnalban az Ukrajna délkeleti részén fekvő Zaporizzsjai területen található atomerőműnél az orosz csapatok támadását követően. A lángok egy oktató épületben csaptak fel, az erőműkomplexumon kívül.

A zaporizzsjai terület katonai igazgatóságának vezetője, Olekszandr Sztaruh Facebookon azt közölte, hogy a nukleáris biztonságot helyreállították. A tűznek nincsenek áldozatai.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetében kijelentette: orosz tankok nyitottak tüzet az erőműre. „Ezek a tankok fel vannak szerelve hőkamerákkal, úgyhogy tudták, mit csinálnak” - hangsúlyozta Zelenszkij.

Az orosz hadsereg átvette az ellenőrzést a zaporizzsjai atomerőmű felett
Az orosz hadsereg átvette az ellenőrzést a zaporizzsjai atomerőmű felett
Fotó: Zaporizhzhia Nuclear Power Pla

A tűz hírére Zelenszkij nukleáris terrorizmus alkalmazásával vádolta Moszkvát.

„Még soha egyetlen ország sem lövetett nukleáris erőművet. Ez az első eset az emberiség történetében” - fogalmazott.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Twitteren azt közölte, hogy a tűzben nem sérültek meg alapvető fontosságú berendezések, a területen pedig nem nőtt a radioaktív sugárzás mértéke. A szervezet folyamatos kapcsolatot tart az ukrán hatóságokkal.

Zelenszkij nukleáris terrorizmussal vádolja Moszkvát
Zelenszkij nukleáris terrorizmussal vádolja Moszkvát
Fotó: Sergei Supinsky / AFP

A zaporizzsjai atomerőmű a legnagyobb ilyen létesítmény Európában; hat, egyenként 950 megawatt teljesítményű reaktora van. Az ukrán nukleáris energiatermelés csaknem felét, a teljes ukrajnai áramtermelés mintegy ötödét adja.

Az orosz hadsereg átvette az ellenőrzést a zaporizzsjai atomerőmű felett - közölte a RIA Novosztyi orosz hírügynökség pénteken az ukrán nukleáris szabályozási felügyeletre hivatkozva.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy péntekre virradóra a „kijevi rezsim” próbálta meg „borzalmas provokációval” előidézni, hogy tűz alá vegyék az orosz fegyveres erők által február 28. óta megszállva tartott erőművet. A tábornok szerint helyi idő szerint hajnali 2 óra környékén ukrán diverzánsok a kiképzőközpontból tűz alá vették az orosz nemzeti gárda járőrét, majd felgyújtották és elhagyták az épületet.

Konasenkov szerint Volodimir Zelenszkij elnöknek az erőmű veszélyeztetettségére vonatkozó kijelentései, valamint az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával folytatott tárgyalásai „semmi kétséget” sem hagynak afelől, hogy a provokáció célja Oroszország megvádolása volt azzal, hogy sugárfertőzés-gócpontot hozott létre. A szóvivő azzal is vádolta a kijevi vezetést, hogy elvesztette az ellenőrzést a külföldi zsoldosokkal megerősített diverziós csoportok felett.

Normális a háttérsugárzás

Normális a háttérsugárzás a régióban - írta a RIA Novosztyi hírügynökség Zaporizzsja megye katonai kormányzatának közlése alapján.

NAÜ: Megsérült az atomerőmű két munkatársa

Megsérült két biztonsági alkalmazott az atomerőműben - közölte pénteken Bécsben Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója, azt azonban nem közölte, hogy az erőmű dolgozóinak sérülését mi okozta.

A főigazgató sajtótájékoztatóján elmondta: folyamatos kapcsolatban vannak az ukrán hatóságokkal. Kiemelte, hogy az erőmű mind a hat reaktorának biztonsági rendszere sértetlen, nem került radioaktív anyag a levegőbe.

A zaporizzsjai atomerőműben jelenleg a hat közül csak egy reaktor üzemel, a többit lekapcsolták vagy rutinjellegű karbantartási munkálatok miatt jelenleg nem működik.

Rafael Grossi azt javasolta, hogy Oroszország és Ukrajna folytasson tárgyalásokat a csernobili atomerőmű területén a NAÜ védnöksége alatt. Egy ilyen találkozón a felek elkötelezhetnék magukat amellett, hogy garantálják az ukrajnai atomlétesítmények biztonságát.

London az ENSZ BT rendkívüli összehívását kezdeményezi

A brit kormány az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását kezdeményezi - jelentette be a Downing Street péntek hajnalban.

A londoni miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint Boris Johnson brit miniszterelnök telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel az után, hogy orosz csapatok támadását követően tűz ütött ki Európa legnagyobb atomerőművében, a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai területen fekvő Enerhodarban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök „felelőtlen lépései közvetlen fenyegetést jelenthetnek egész Európa biztonságára” - idézi a brit kormány közleménye Johnsont, miután a brit kormányfő telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A két vezető egyetértett abban, hogy kulcsfontosságú a tűzszüneti megállapodás létrehozása.

Andrij Tuz, a létesítmény szóvivője nem sokkal korábban a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett videóban azt mondta, hogy az orosz haderő ágyúzza az erőművet, és arra kérte őket: állítsák le a nehézfegyvereket, mert valós a veszélye a nukleáris katasztrófának.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az éjszaka folyamán telefonon beszélt Joe Biden amerikai elnökkel a Enerhodarban kialakult helyzetről, és Biden is felszólította Oroszországot, hogy hagyjon fel a katonai tevékenységgel az erőműnél.

Továbbra is folyamatosak az összecsapások Ukrajnában
Továbbra is folyamatosak az összecsapások Ukrajnában
Fotó: Sergey BOBOK / AFP

Híroldalakat blokkolnak Oroszországban

Korlátozta a hozzáférést a Lettországból üzemeltetett Meduza hírportál és az amerikai költségvetésből finanszírozott Szabadság Rádió orosz nyelvű híroldalához Oroszországban pénteken az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor).

A hozzáférést a főügyészség 2022. február 24-én kelt, az információról, az információs technológiáról és az információ védelméről rendelkező törvény megsértésére hivatkozó határozata alapján korlátozták.

Péntekre virradóra az orosz felhasználók beszámolója szerint a Meduza és a Szabadság Rádió mellett gondot jelentett a BBC orosz szolgálata és a Deutsche Welle német műsorszolgáltató honlapjaihoz való hozzáférés is. Utóbbi médium adását Oroszországban korábban megszüntették, munkatársait pedig megfosztották az akkreditációtól. A felhasználók a Facebook működésében is komoly fennakadásokról számoltak be.

Objektum doboz

Az ukrán hadsereg szerint az orosz erők Kijev bekerítésére koncentrálnak

Az ukrán hadsereg péntek reggeli közlése szerint az országot támadó orosz erők legfőbb törekvése az, hogy bekerítsék Kijevet.

Az ukrán fővárosban az éjszaka folyamán több alkalommal megszólaltak a légvédelmi szirénák, és felszólították az embereket, hogy siessenek az óvóhelyekre.

Ukrán Molotov-koktél gyártás - a lakosság minden eszközt megragad az oroszokkal szemben
Ukrán Molotov-koktél gyártás - a lakosság minden eszközt megragad az oroszokkal szemben
Fotó: Dmytro Smoliyenko / NurPhoto /

Az ukrán hatóságok állítása szerint az országot egy hete támadó orosz csapatok elhagyták a Kijevtől északnyugatra levő hosztomeli repülőteret, amelyet az offenzíva első napjaiban elfoglaltak.

A stratégiai fontosságú Mariupol déli kikötővárost időközben a hírek szerint teljesen körülzárták, és az orosz erők „jelentős technikai fölénnyel rendelkeznek”. Támadás érte továbbá az ukrán légvédelmi rendszert a Fekete-tenger partján. Ezeket az ukrán közléseket független forrásból nem tudták megerősíteni.

Megsemmisült a világ legnagyobb repülőgépe

A hivatalos bejelentés ugyan már múlt héten megtörtént, de eddig képi bizonyíték nem került elő az esetről.

Objektum doboz

Az ukrán erők kilőttek egy orosz járművet, videó is készült

A Twitteren közzétett felvétel Poltavánál készült.

Objektum doboz

Elfogadta az orosz parlament a rémhírterjesztést és a szankciófelhívást büntető törvényt

Egyhangúlag elfogadta az orosz parlament mindkét háza pénteken azt a törvényt, amely büntetőjogi felelősségre vonást ír elő az orosz hadsereg műveleteire vonatkozó rémhírek terjesztése és az Oroszország elleni szankciók sürgetése esetén.

Az orosz fegyveres erőkre vonatkozó hamis hírek terjesztéséért 1,5 millió rubelig terjedő (jelenlegi árfolyamon több mint 4,7 millió forintos) pénzbírság vagy három évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Ha ez szolgálati pozícióval való visszaéléssel vagy anyagi haszonszerzés szándékával párosul, a büntetési tétel 5 millió rubelig (mintegy 15,8 millió forintig) terjedő bírságra és 10 évig terjedő börtönre nőhet, ha pedig a rémhír komoly következményekkel jár, a szabadságvesztés 15 évig terjedhet.

Klicsko: Dicsőség lenne meghalni a hazáért

Dicsőség lenne meghalni a hazáért - mondta Vitalij Klicsko kijevi polgármester az ARD német országos közszolgálati televíziónak egy pénteken sugárzott interjúban, amelyben kiemelte, hogy az orosz invázióval dacoló ukrán fővárosban „horror” lett az élet.

A profi nehézsúlyú ökölvívó-világbajnok elmondta, hogy sok-sok katona mellett már nagyjából száz civil is meghalt a több mint egy hete tartó orosz támadásban. Kifejtette, hogy a legnagyobb kihívás a fűtés, az áram és a vízellátás biztosítása, és nagyban nehezíti az önkormányzat dolgát, hogy a szállítási, logisztikai rendszer összeomlott.

Mindeközben a városban orosz rakéták csapódnak be, és védőire orosz mesterlövészek vadásznak. Az egész egy „horror” - mondta a kijevi polgármester.

Elmondta: soha nem gondolta volna, hogy sikeres sportolói és politikusi karriert építve egyszer csak egy háborúban találja magát, de így van ezzel a többi kijevi is. Így például a napokban találkozott egy hegedűművésszel, egy sebésszel és egy színházi szakemberrel, akik szakmájukat feladva beálltak harcolni. Hangszer, szike vagy szövegkönyv helyett „gépkarabély van a kezükben”, de „nincs más választásunk, meg kell védenünk az otthonunkat, a családunkat” - emelte ki Vitalij Klicsko, hozzátéve, hogy Kijev védői a szabadságért, a demokráciáért és az európai értékekért is harcolnak.

A bokszlegenda kiemelte: ha elesik a harcban, akkor a hazájáért adja az életét, a hazáért meghalni pedig dicsőség.

Az 50 éves polgármester öccse, Volodimir Klicsko - kétszeres nehézsúlyú profi ökölvívó-világbajnok - hozzátette, hogy a legrosszabbak az éjszakák, mert akkor a legintenzívebb az orosz ágyúzás. Rámutatott, hogy mindez nem valami távoli térségben, a német nézőktől idegen világban történik, hanem Németországtól alig néhány óra alatt megtehető távolságra.

A 45 éves volt sportoló felidézte, hogy 2018-ban éppen Kijevben tartották a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjét, 2012-ben pedig Ukrajna Lengyelországgal közösen rendezte meg a labdarúgó Európa-bajnokságot, és ezekre az eseményekre is „sok barátunk jött el szerte a világból”.

Az ukránok barátainak most is ki kell állniuk az ország mellett, és meg kell szakítaniuk az együttműködést Oroszországgal, különben nagyon nehéz sorsra jut Ukrajna - mondta Volodimir Klicsko.

Lukasenka: Fehéroroszország nem vesz részt a hadműveletekben

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök pénteken kategorikusan tagadta országa részvételét az ukrajnai háborúban.

„A fehérorosz hadsereg nem vett részt a különleges hadműveletben, és nem is fontolgatja ezt” - idézte a fehérorosz állami média az elnököt.

„Nincs rá szükség” - mondta beszédében, aláhúzva, hogy senki sem kérte a fehérorosz hadsereg beavatkozását. „Nincs okuk aggodalomra” - nyugtatta a lakosságot.

Egyúttal megismételte: megerősítik az ukrán határ közelében állomásozó fehérorosz csapatokat .Az elnök szerint országát újra és újra megpróbálják belerángatni a konfliktusba.

A gyakran „Európa utolsó diktátoraként” jellemzett elnök lehetővé tette, hogy az orosz csapatok hadrendbe fejlődjenek területén az Ukrajna elleni támadás során. Emellett orosz repülőgépeket, helikoptereket és rakétákat vetettek be fehérorosz területről. Ugyanakkor az ország az orosz-ukrán béketárgyalások helyszíneként szolgál.

A kijevi kormány korábban azt állította, hogy fehérorosz csapatok harcolnak Ukrajnában, illetve készülnek támadásra az ország ellen.

Orosz csapatok hatoltak be Mikolajivbe

A közel fél milliós lakosú Mikolajiv polgármestere közölte, hogy orosz csapatok hatoltak be a városba.

A közel fél milliós lakosú Mikolajiv polgármestere közölte, hogy orosz csapatok hatoltak be a városba
A közel fél milliós lakosú Mikolajiv polgármestere közölte, hogy orosz csapatok hatoltak be a városba
Fotó: EyePress News / EyePress via A

Olekszij Arestovics, az ukrán elnöki hivatal egyik tanácsadója később megerősítette a támadás hírét, de elmondta, hogy sikeresen visszaverték azt.

Kapcsolódó írásaink

Vége a béketárgyalásnak, hamarosan jön a harmadik

Ā„Lavrov: Ukrajna nem önálló ország Az oroszok megkezdték több város kegyetlen ostromát - Az oroszok elfoglalták Herszont, az ukránok szerint még folyik a harc - Zelenszkij: Az ukrán nép meghiúsította Oroszország álnok tervét + VIDEÓK