Külföld

A zaporizzsjai atomerőműől vitáztak az ENSZ BT-ben

Egymásnak ellentmondó vélemények és magyarázatok hangzottak el pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsában Ukrajna zaporizzsjai atomerőművénél történtekről.

A zaporizzsjai atomerőműől vitáztak az ENSZ BT-ben
Az orosz hadsereg átvette az ellenőrzést a zaporizzsjai atomerőmű felett
Fotó: Zaporizhzhia Nuclear Power Pla

Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet azt állította, hogy Oroszország nem támadta meg az ukrajnai atomerőművet. Ez a vád „hazugság” - jelentette ki, egyben azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy tüzet okozott a létesítményben.
A vád, miszerint Oroszország a felelős, része „a Moszkva elleni hazugságkampánynak” tette hozzá a nagykövet.

Ukrajna és a Nyugat azonban Oroszországot vádolta azzal, hogy a támadás mögött áll.

„Bármilyen fegyveres támadás és fenyegetés a békés célokra használt nukleáris létesítmények ellen az ENSZ Alapokmánya, a nemzetközi jog elveinek megsértése (...)” - áll a nyugati országok közös nyilatkozatában, amely szerint támogatják a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatójának kezdeményezését „olyan megállapodásra Ukrajna és Oroszország között, amely garantálja az ukrajnai nukleáris létesítmények biztonságát”.

Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet úgy vélekedett, hogy az ukrán nukleáris létesítmény elleni orosz támadás „óriási fenyegetést jelent egész Európára és a világra”. Mint kifejtette: „Hála Istennek, a világ megmenekült egy nukleáris katasztrófától”, és a támadást „felelőtlennek” és „veszélyesnek” nevezte.

„Vlagyimir Putyin nemcsak hogy nem hallgatott” az ukrajnai invázió leállítását szorgalmazó felhívásokra, „de most újabb veszélyes eszkalációnak voltunk tanúi, amely komoly fenyegetést jelent egész Európára és a világra nézve” - hangsúlyozta az amerikai diplomata.

A testület ülésén, amelynek összehívását az Egyesült Királyság kérte, Barbara Woodward brit nagykövet azt hangsúlyozta: nincs kétség afelől, hogy „orosz erők (voltak) azok, amelyek megtámadták” a területet, ahol Európa legnagyobb atomerőműve található.

Rosemary DiCarlo, az ENSZ politikai ügyekért felelős főtitkár-helyettese leszögezte: „a nukleáris létesítmények elleni támadások ellentétesek a nemzetközi humanitárius joggal”.

Rafael Grossi, a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója az Ukrajnában található mintegy 15 atomerőmű „fontosságát” emelte ki.

Grossi megismételte, hogy hajlandó ellátogatni az ukrajnai nukleáris létesítményekbe, és elmondta: kérést intézett Ukrajnához és Oroszországhoz, hogy vegyék ezt fontolóra. A NAÜ missziója a helyszínek „biztonságára” korlátozódna, politikai beavatkozás nélkül - tette hozzá.

Az ukránok szerint Zaporizzsját csütörtök este orosz tüzérségi csapások érték. Az üzem néhány melléképületében tűz ütött ki. Pénteken az orosz hadsereg elfoglalta az üzemet. Az ukrán szabályozó hatóság közölte, hogy a tüzet, amely egy laboratóriumot és egy oktatóépületet érintett, eloltották, és nem észleltek radioaktív szivárgást.

Az orosz védelmi minisztérium pénteken kijelentette: ukrán szabotőrök követték el a zaporizzsjai atomerőmű telephelyén elkövetett támadást, amelyet „szörnyű provokációnak” nevezett.

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov közölte, hogy az atomerőmű normálisan működik, és a terület február 28. óta orosz ellenőrzés alatt áll. „Tegnap este azonban az erőművel szomszédos területen a kijevi nacionalista rezsim megpróbált szörnyű provokációt végrehajtani” - fogalmazott Konasenkov.

Közölte, hogy „március 4-én hajnali 2 óra körül a zaporizzsjai atomerőművel szomszédos, őrzött területen, az orosz Nemzeti Gárda járőrét ukrán szabotázscsoport támadta meg”. Mint mondta, kiképzőközpontből nyitottak tüzet rájuk kézifegyverekből, hogy összecsapást provokáljanak. Az orosz járőr viszonozta a tüzet, hogy elhárítsa a támadást, erre a csoport elhagyta a kiképző-komplexumot, de előtte felgyújtotta azt.

Kapcsolódó írásaink