Külföld

Már egymillió ember menekült el Ukrajnából

Már egymillió ember menekült el Ukrajnából a háború elől valamelyik szomszédos országba múlt csütörtöktől szerda éjfélig - közölte csütörtök hajnalban az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), amely szerint ebben az évszázadban ilyen intenzív exodusra még nem volt példa a világon.

Már egymillió ember menekült el Ukrajnából
Egyre többen menekülnek a háború elől a szomszédos országok egyikébe, többek között Magyarországra
Fotó: MH/Katona László
  • Megérkezett a Magyar Vöröskereszt segélyszállítmánya Beregszászra
  • A Kisebbségi Jogvédő Intézet ingyenes jogi segítséget ad a menekülő magyaroknak
  • A hazai biztosítók átvállalják az ukrán határbiztosítási díj túlnyomó részét

Az egymillió ember Ukrajna lakosságának két százalékát jelenti. Ez az érintett országok hatóságai által közölt adatok összesített értéke. Az UNHCR egyúttal figyelmeztetett, hogy a menekültáradatnak messze nincs vége, akár a négymilliót is elérheti ez a szám a végén, sőt, ennél is több lehet.

A legtöbben - 5,7 millióan - a szíriai háború elől menekültek el külföldre az ENSZ-szervezet adatai szerint, de a leggyorsabb szíriai exodus idején, 2013 elején is legalább három hónap alatt hagyta el az országot egymillió ember.

Az ENSZ tisztségviselői a mostani válságban dicsérték az Ukrajnával szomszédos, befogadó országokat segítőkészségükért.

Az ukrajnai menekültből több mint 505 ezer érkezett Lengyelországba, több mint 116 ezer ember Magyarországra, 79 ezret meghaladta a Moldovába, 71 ezret a Szlovákiába és 131 ezret a Romániába érkezők száma.

Megérkezett a Magyar Vöröskereszt segélyszállítmánya Beregszászra

Rendben célba ért a Magyar Vöröskereszt egytonnás segélyszállítmánya Beregszászra, az Ukrán Vöröskereszt Kárpátaljai Megyei Szervezetéhez.

A csomagokba elsősorban tartós élelmiszer (liszt, cukor, étolaj, rizs) került, amivel a lakosság ellátását helyben tudja segíteni a szervezet; a mostanit várhatóan egy újabb 24 tonnás szállítmány fogja követni - közölte a Magyar Vöröskereszt csütörtökön.

Hozzátették, hogy a Kárpátaljai Vöröskereszttel a szakmai mellett évek óta baráti viszonyt is ápol a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete. A most eljuttatott élelmiszerszállítmány hatékony támogatást jelent az ottani tagszervezetnek a jelenlegi helyzetben - értékelték.

Felhívták a figyelmet, hogy a háború kitörése óta a Magyar Vöröskereszt a határmenti önkormányzatok által üzemeltetett befogadóhelyek működésében segít, tábori ágyakat, pokrócokat, egyszerhasználatos lepedőket, valamint felület- és kézfertőtlenítőket juttatott a keleti országrészben kijelölt befogadóközpontokba. Emellett részt vesz az élelmezésben, továbbá tájékoztatással, elsősegélynyújtással és pszichoszociális segítségnyújtással, családi kapcsolatok megszakadása esetén keresőszolgálattal támogatja a menekülteket.

A szervezet elsősorban két nagy határmenti városra, Záhonyra és Lónyára összpontosította jelenlétét, de a beregsurányi és a tiszabecsi határátkelőnél is részt vesznek a menekültek fogadásában. Ezenkívül Uszkán és Barabás határátkelőhelyen ideiglenes menedékházat állítottak fel - írták.

A határ menti települések mellett Budapesten is segítik az Ukrajnából érkezőket, elsősorban a Nyugati pályaudvaron fogadják őket ennivalóval, meleg itallal, valamint tájékoztatással szolgálnak a tovább utazóknak és a szálláshely-keresőknek - áll a Magyar Vöröskereszt közleményében.

A Kisebbségi Jogvédő Intézet ingyenes jogi segítséget ad a menekülő magyaroknak

A Kisebbségi Jogvédő Intézet ingyenes jogi tanácsadást és képviseletet biztosít minden Kárpátaljáról menekülő magyarnak. A szervezet csütörtöki közleménye szerint emellett „minden lehetséges támogatást és segítséget” megadnak kárpátaljai jogvédő partnereinek, azok munkatársainak és hozzátartozóinak.

A kapcsolatfelvételhez szükséges információk a www.kji.hu honlapon találhatók, és a +36-20-278-8863 telefonszámon is lehet érdeklődni a lehetőségek iránt - írták.

A hazai biztosítók átvállalják az ukrán határbiztosítási díj túlnyomó részét

A háború nyomán kialakult kaotikus helyzetben a biztosítók átvállalják a határbiztosítási díj túlnyomó részét, és jelképes összegért, havi ezer forintért biztosítanak fedezetet a rendkívüli állapotok fennmaradásáig a személygépkocsival érkezőknek - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A közleményben emlékeztettek arra, hogy a Magyarországra érkező ukrán honosságú gépjárműveknek rendelkezniük kellene a biztosítójuk által kibocsátott, s a kötelező gépjármű biztosítási fedezet meglétét igazoló zöldkártyával. Ennek hiányában a határon kell határbiztosítást kötniük, amelynek normál tarifája személygépkocsik esetében egy hónapra kilencvenezer forint lenne.

A kedvezményes díjú határbiztosítási fedezet jelenleg az Allianz Hungária Zrt. négy irodájában vásárolható meg - tájékoztattak. A MABISZ jelezte, hogy az Oroszországgal szemben eddig életbe léptetett pénzügyi szankciók érinthetik a hazai biztosítók egyes ügyfeleit is.
A szövetség tagjai a lehető legrugalmasabban próbálnak eljárni, így például a kárkifizetéseket a biztosítók oda küldik, ahová az ügyfél kéri; adott esetben, ha valaki nehezen hozzáférhető számlaszámmal rendelkezik, lehetőség van akár készpénzes kifizetésre is - tájékoztattak.

A unit-linked biztosításokat érintően a szankciók által érintett befektetési eszközöket a Biztosítási törvényben meghatározott szabályok szerint függesztik fel vagy függesztették fel olyan esetekben, ahol a befektetési egységek árfolyama azért nem állapítható meg, mert az alap eszközei részben vagy egészben illikviddé váltak - húzták alá.

Felhívták a figyelmet arra, hogy amennyiben az utas olyan területre utazik, amely az utazás napján szerepel a Külgazdasági és Külügyminisztérium által „utazásra nem javasolt térségek” listáján, a szerződés nem nyújt szolgáltatást a felmerülő kárigényekre.

A Konzuli Szolgálat honlapján a minisztérium február 24-e óta Ukrajnát az I-es (piros) utazásra nem javasolt biztonsági kategóriába sorolta - emlékeztettek. Az Ukrajnába történő beutazás semmilyen körülmények között sem javasolt - hangsúlyozták.

Egyes társaságok utasbiztosítása megtéríti az átsorolás időpontjában már Ukrajnában tartózkodó biztosított külföldön ért személyi kárait, ha az a háborús események kezdetétől számított meghatározott számú napon belül történt, és a biztosított nem volt aktív résztvevője a cselekményeknek - ismertették. Hozzátették: a vagyontárgyakban keletkezett károkat azonban ebben az esetben sem térítik meg; a konkrét feltételekről az egyes társaságok honlapján lehet tájékozódni.

A biztosítók szolgáltatásaikat egyéb területeken változatlan módon nyújtják - összegezték végül a közleményben.

Kapcsolódó írásaink