Külföld

Orbán Viktor felesége Kárpátaljára utazott

Cikkünkben összefoglaljuk Magyarország és a magyar vállalatok szerdai segítségnyújtási törekvéseit az orosz-ukrán háború borzalmainak megfékezésére és a kárpátaljai magyarok támogatására.

Orbán Viktor felesége Kárpátaljára utazott
Képünk illusztráció
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az ukrán határhoz utazott a miniszterelnök felesége

A háborúból menekültek segítségére ment az ukrán határhoz Lévai Anikó. - derül ki az Index videójából.

Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagyköveteként Kárpátaljára látogatott, hogy a határszemlén megtekintse a háború elől menekültek helyzetét.

A miniszterelnök felesége elmondta, mit tapasztalt az ukrán határon, mire van leginkább szükségük a menekülteknek, de azt is elárulta, anyaként miként tudja feldolgozni a látott borzalmakat.

A Wizz Air 100 ezer ingyen repülőjeggyel segíti az ukrán menekülteket

A Wizz Air 100 000 ingyenes jeggyel segíti az ukrán menekülteket, amelyeket az Ukrajnával szomszédos országokból (Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Románia) induló kontinentális európai repülőjáratokon használhatnak fel - közölte a légitársaság.

Azok az ukrán menekültek, akik repülőjegyet szeretnének foglalni, további információt a https://wizzair.com/#/rescue weboldalon találnak. A 100 ezer ingyenes jegy mellett a társaság minden járatára különlegesen kedvezményes díjszabást biztosít a menekülőknek. A sikeres foglaláshoz szükséges az ukrán útlevél vagy személyi igazolvány száma, és ezen iratokat a felszállás előtt minden esetben fel is kell mutatni - jelezte a Wizz Air.

Hozzátették: a Wizz Air már szolgálatba állított több nagyobb repülőgépet és kiegészítő járatot az Ukrajnával határos országokban, hogy ezzel is támogassa a hazájukat elhagyni kényszerülők mozgását.

A közleményben idézték Váradi Józsefet, a Wizz Air vezérigazgatóját, aki azt mondta: „Együttérzünk az ukrán néppel ebben a krízisben. Elkötelezetten támogatjuk az Ukrajnából menekülőket, hogy mielőbb biztonságos helyre jussanak” .

Menekült gyerekek oktatását szervezik budapesti katolikus iskolák

Az ukrajnai háborús helyzet miatt Budapestre érkező menekült diákok oktatását szervezi a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom pedagógus műhelye és több budapesti katolikus iskola.

A szervező intézmények közleményükben azt írták, lelkiismereti kötelességüknek érzik, hogy lehetőségeikhez mérten segítsenek a rászorulóknak.

Az egyházi iskolák közül többen vállalják a menekült diákok felvételét az intézménybe. Emellett a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom pedagógus műhelye és a Piarista Gimnázium tanítást szervez a menekült fiataloknak a Piarista Gimnázium belvárosi épületében. A tanórákat a kezdeményezéshez csatlakozó egyházi iskolák tanárai tartják önkéntes munkát vállalva.

Hozzátettek: az oktatás a Budapestre érkező menekült családok elhelyezését követően indulhat meg.

A szervezők várják önkéntes tanárok jelentkezését is a [email protected] e-mail címen.

A közleményben úgy fogalmaztak: "hivatásunkból fakadó meggyőződésünk, hogy az oktatás-nevelés által békésebb, humánusabb társadalom építésén munkálkodhatunk. Kezdeményezésünk nem egyszerűen szolidaritásunk tettekben megnyilvánuló kifejezése. Hiszünk abban, hogy a városunkba érkező menekülteknek nyújtott segítségünk lehetőség" a Jézussal való találkozásra "embertársaink szolgálatán keresztül".

A kezdeményezésben a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom pedagógus műhelye, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium, a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont, a Piarista Gimnázium, a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium, a Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakgimnázium, a Szent Benedek Gimnázium és Technikum, valamint a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium vesz rész.

A Máltai Szeretetszolgálat kísérőlevelével érkeznek Beregsurányba a csak ukránul beszélő családok

A Magyarországra érkezést megkönnyítő kísérőlevelet állít ki a kizárólag ukránul beszélő menekülőknek a Máltai Szeretetszolgálat, hogy a határon átlépő emberek az ellátásukhoz szükséges alapvető információkat a magukkal hozott papíron át tudják adni itteni segítőknek - közölte a karitatív szervezet.

A beregsurányi határátkelő mindkét oldalán a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei fogadják a háború elől menekülő családokat - jelezte a szervezet, hozzátéve, hogy az ukrajnai oldalon, Asztélynál, a beregszászi járási Máltai Szeretetszolgálat tart 24 órás ügyeletet az átkelés előtt elhúzódó várakozásra kényszerülők között. Jelezték azt is, a hétvége óta érkező családok többsége kizárólag ukránul beszél.

A kísérőlevélen feltüntetik, hogy hány felnőtt és hány gyermek utazik együtt, milyen életkorúak az érkezők, van-e valamilyen betegségük, ami kezelést igényel, jelzik azt is, hogy hová szeretnének eljutni. A személyes szükségleteik mellett a családoknak írt kísérőlevél még arra is kitér, hogy szükségük van-e élelmiszerre a határ átlépését követően - tájékoztattak.

Hozzátették: a máltai segítők naponta több száz kísérőlevelet állítottak ki a menekülők számára.

Kapcsolódó írásaink

A magyarokat is emlegetik az oroszok kizárása kapcsán

ĀA háború miatti szankciók egyike alapján – mint az már a hét elején kiderült – a FIFA egyebek mellett kizárta az orosz férfi labdarúgó-válogatottat a világbajnoki selejtezőkből, konkrétan az európai zóna pótselejtezőjébő