Külföld

Biden irániaknak nevezte az ukránokat

Joe Biden kedd esti évértékelő beszédében ismét bakit ejtett: összekeverte az ukránokat az irániakkal. A Fox News-nak nyilatkozó republikánus szenátor szerint az amerikai elnök tévutas és gyenge politikájával veszélybe sodorta az amerikai nemzetet és a világot.

Biden irániaknak nevezte az ukránokat
Joe Biden irániaknak nevezte az ukránokat
Fotó: Drew Angerer / GETTY IMAGES / AFP

Az amerikai kongresszus két háza előtt, helyi idő szerint kedd este elmondott évértékelő beszédében Joe Biden elnök támogatásáról biztosította Ukrajnát és teljes mellszélességgel kiállt az orosz erők inváziójával szembesülő ország vezetése mellett. Beszédének dramaturgiai csúcspontján azonban hibát vétve összekeverte az ukrán népet az iránival - hívta fel a figyelmet a Híradó.hu.

„Putyin körbeveheti tankokkal Kijevet, de soha nem fogja elnyerni az iráni nép szívét és lelkét” – mondta Biden.

Objektum doboz

Amerikai sajtóbeszámolók szerint a hallgatóság „kissé megdöbbent” a bakin, szórványos, tompa tapssal reagálva az elnöki beszéd európai helyzetre vonatkozó etapjának lelkesítő befejezésére. Az ukrán nagykövet ugyanakkor láthatóan meghatódott, amikor Biden arról beszélt, hogy „a zsarnokság soha nem győzi le a szabadságot”, és minden amerikait felszólított Ukrajna támogatására, hogy ezzel is megmutassák: kiállnak a veszélybe került ország mellett.

Az amerikai elnök bakijáról értekező beszámolójában a Fox News felidézi Josh Hawley, Missouri állam republikánus szenátorával készül beszélgetést is. Biden beszéde előtt Hawley a hírcsatorna stúdiójában hangsúlyozta: ha az elnök azt akarja, hogy komolyan vegyék, irányt kell váltania tévutas és gyenge politikájában, amellyel „veszélybe sodorta az amerikai nemzetet és a világot”.

Nem tudom, miért veregeti a saját vállát ez a kormány egy invázió miatt, amit nem akadályozott meg. A cél az lett volna, hogy Vlagyimir Putyint visszatartsák egy szuverén nemzet megszállásától – ebben a tekintetben pedig teljes kudarcot vallottak – fogalmazott a szenátor Jesse Watters műsorában. Hawley szerint a háború egyik fő oka, hogy Biden Putyin kezébe adta az irányítást az energiapolitika terén. „Lezárta a vezetékünket, és kinyitotta Oroszország vezetékét. Ez a bideni örökség” – mondta.

Mint arról a lap is beszámolt, az amerikai elnök a kongresszus előtt, helyi idő szerint kedd este az Egyesült Államok helyzetéről elmondott évértékelő beszédében egyebek között kijelentette, hogy Putyin a szabad világ alapjait próbálta megingatni az Ukrajna ellen háború kirobbantásával, ám „csúnyán elszámolta magát”, ugyanis olyan falba ütközött, amelyre nem számított: találkozott az ukrán néppel. Mint mondta, Putyin háborúja előre megfontolt és indokolatlan volt, az orosz elnök elutasította a diplomáciai erőfeszítéseket, és úgy gondolta, megoszthatja a Nyugatot, amelynek államai és a NATO nem fognak válaszolni.

Kapcsolódó írásaink

Az orosz-ukrán háború első hete

ĀXXI. Század Intézet: Az orosz–ukrán és orosz–nyugati konfliktus megoldására irányuló diplomáciai erőfeszítések kudarcba fulladtak