Külföld

Összesen már 368 ezren menekültek el a harcok elől Ukrajnában

Gördülékeny a beléptetés az ukrán viszonylatú közúti határátkelőhelyeken - közölte a magyar rendőrség vasárnap délután a honlapján.

Összesen már 368 ezren menekültek el a harcok elől Ukrajnában
Gördülékeny a beléptetés az ukrán-magyar közúti határátkelőhelyeken
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint szombattól mind az öt ukrán viszonylatú határátkelőhelyen - így az egyébként korlátozott nyitvatartással működő lónyai és barabási átkelőn is - folyamatosan, 0-24 óra között biztosítják a belépést Magyarország területére.

A személyforgalom folyamatos, az államhatár magyar oldalán nincs torlódás.

Sokakat családtagok várnak
Sokakat családtagok várnak
Fotó: MH/Purger Tamás

„A háború viszontagságai elől Magyarországra menekülők minden segítséget megkapnak, az arra igényt tartók elhelyezése biztosított” - írta a rendőrség, hozzátéve: a menekülők ellátásához szükséges készletek rendelkezésre állnak.

A határforgalomra vonatkozó - naponta 8 órakor, 16 órakor és 24 órakor frissített - statisztikai adatok a rendőrség weboldalán a határinfó menüpontban megtalálhatók - olvasható a rendőrségi közleményben.

Sokan érkeznek vonattal Záhonyba
Sokan érkeznek vonattal Záhonyba
Fotó: MH/Purger Tamás

A barabási határátkelőnél tájékozódott Benkő Tibor és Ruszin-Szendi Romulusz 

A barabási határátkelőnél járt Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, akik a katonák feladatellátásáról, valamint a jelenlegi helyzetről tájékozódtak - közölte vasárnap a Magyar Honvédség Facebook-oldalán.

A közlemény szerint találkoztak a helyszínen szolgálatot ellátó katonákkal, rendőrökkel, és a határátkelőhelyen beszéltek a háború elől hazánkba érkező menekültekkel is. 

Kiemelték: a környékbeli települések lakói, valamint az Ukrajnából érkező menekültek elismerően szóltak a határátkelőnél szolgálatot teljesítő katonák munkájáról, valamint köszönetet mondtak nekik és a magyar kormánynak is a segítségnyújtásért.

ENSZ: Már 368 ezren menekültek el a harcok elől Ukrajnában

Már mintegy 368 ezer ember menekült el a harcok elől Ukrajnában az orosz invázió három nappal ezelőtti kezdete óta, a menekülők több mint fele Lengyelországba ment - jelentette vasárnap az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és a lengyel hatóságok, hozzátéve, hogy a menekültek száma folyamatosan nő.

Ez az adat a különböző országok hatóságai által megadott adatok összesítése - írta az ENSZ-szervezet a közleményében.

Csaknem 200 ezer ember Lengyelországba menekült csütörtök óta a lengyel határőrség szerint. Csak szombaton 77 ezer 300 menekült érkezett Ukrajnából a lengyel határhoz, utána pedig vasárnap délelőtt 11 óráig további 44 ezret regisztráltak - közölte újságírókkal Tomasz Praga, a határőrség parancsnoka.

A vonattal, gépkocsival vagy gyalog érkező menekülteket már Lengyelországban élő hozzátartozóik vagy a lengyel hatóságok kijelölt tisztségviselői fogadják.

Menekülnek Ukrajnából Moldovába, Magyarországra, Szlovákiába és Romániába is - jegyezte meg az AFP.

A UNHCR vasárnap hajnali jelentése szerint 160 ezren Ukrajnán belül kerestek menedéket, ami nem jelenti azt, hogy később ne próbálnának meg külföldre menni. Az ENSZ-szervezet közölte: attól tart, hogy akár ötmillióra is duzzadhat az ukrajnai menekültek száma

Kapcsolódó írásaink