Külföld

Járvány előtti szinten a migrációs nyomás

Az Európai Unió kész újabb pénzügyi támogatást nyújtani a nyugat-balkáni országoknak a határvédelem megerősítése és a kitoloncolások felgyorsítása érdekében

Ismét meghaladta a hatszázezret az unióban beadott menedékkérelmek száma tavaly. A migrációs nyomás azóta is erősödik, az olasz partokon újabb civil mentőhajó köthetett ki, egy másik a Földközi-tengeren várakozik. Az unió a Nyugat-Balkánnal működne együtt a kitoloncolások felgyorsítása érdekében.

Járvány előtti szinten a migrációs nyomás
Illegális migránsok követeltek szabad utat az ENSZ-től Európába Tunéziában
Fotó: AFP/Tassnim Nasri

Az eszkalálódó ukrán–orosz helyzetről is szó volt a tegnap véget ért kétnapos bécsi nemzetközi migrációs konferencián. Gerhard Karner osztrák belügyminiszter a találkozó utáni sajtótájékoztatón azt mondta, országa felkészült az esetleges Ukrajnából érkező menekültáradatra. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az illegális migráció és a szomszédoknak való segítségnyújtás két teljesen külön dolog. A konferencián megállapodás született arról, hogy az uniós tagországok és a nyugat-balkáni államok közösen szeretnék felgyorsítani az elutasított menedékkérők kitoloncolását, és egy közös koordinációs platform létrehozásáról is egyezség született.

A sajtótájékoztatón Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos bejelentette, az EU kész 355 millió euróval támogatni a Nyugat-Balkánt az illegális migráció elleni küzdelemben. Ezt az összeget határvédelemre, valamint a kitoloncolásokra használhatnák fel.

Az Ocean Vikings civil mentőhajó egyébként több napnyi veszteglés után a szicíliai Pozzallóban tehette partra a fedélzetén tartózkodó 247 migránst, akiket a múlt héten mentettek meg a Földközi-­tengeren. A Sea-Watch 4 mentőhajó múlt szombaton két műveletben összesen 129 embert vett a fedélzetére.

Az Európai Unió Menekültügyi Ügynökségének közlése szerint tavaly elérte a világjárvány előtti szintet az EU-ban beadott menedékkérelmek száma.

Az adatok alapján a 2020-ban beadott, szokatlanul kevés kérelem után tavaly harmadával, 617 800-ra nőtt a nemzetközi védelemért folyamodók száma, amely nagyjából megfelel a 2017 és 2019 közötti szintnek. A legtöbb menedékkérő afgán és szíriai állampolgár volt. Tavaly az uniós tagországokba mintegy 27 300, magát felnőtt kísérő nélküli fiatalkorúnak valló ember érkezett.

Az uniós bíróság keddi ítélete szerint a tagállamok elutasíthatják az unión kívülről érkezők menedékkérelmét, amennyiben az érintettnek egy másik tagország már menekültstátuszt biztosított. Az ügy előzménye, hogy egy 2015-ben Ausztriában menekültstátuszt szerzett személy 2016-ban Belgiumba utazott, az ott kiegészítő védelem alá helyezett, kiskorú lányához, és menekültstátuszért folyamodott. Belgium elutasította a beadványt, ezt a döntést vitatta a felperes.

Kapcsolódó írásaink