Külföld

Folytatódik a baloldali beavatkozás

Varsó nem adja fel a szuverenitását, az uniós források járnak az országnak – reagált a luxembourgi bírósági ítéletre a lengyel igazságügyi miniszter

Lengyelország és Magyarország is folyamatosan támadások kereszttüzében van. A liberális sajtóban türelmetlenül szankciókat követelnek.

Folytatódik a baloldali beavatkozás
Zbigniew Ziobro kijelentette, országa ellen támadás zajlik
Fotó: AFP/NurPhoto/Mateusz Wlodarczy

Több fronton is folytatódik a beavatkozás az áprilisi magyar parlamenti választásokba. Az Európai Unió Bírósága a múlt héten elutasította az úgynevezett jogállamisági kondicionalitási mechanizmus elleni magyar–lengyel keresetet, a nyugati liberális mainstream sajtó pedig máris nyomást gyakorol az Európai Bizottságra (EB), hogy vessen ki szankciókat a két országra.

A német Der Spiegel a napokban azzal vádolta az EB elnökét, Ursula von der Leyent, hogy vonakodik alkalmazni a költségvetési források visszatartásával is fenyegető mechanizmust, és tétlensége a balliberális többségű Európai Parlamentet is felháborítja. A lap úgy tudja, az EB nem akarja harcias retorikával maga ellen hangolni Lengyelországot és Magyarországot, tovább fokozva ezzel az unión belül feszültségeket. A francia Le Monde vezércikkben sürgette az EB-t, hogy ne tétovázzon.

Brüsszelben viszont az ítélet után megjelent cikkek szerint a következő hetekben elemezni fogják az ítéletet. Mások mellett Didier Reynders jogállamiságért felelős biztos is azt nyilatkozta, hogy a magyar választások előtt nem kell pénzmegvonásra számítani.

A szankciók követelése mellett a másik visszatérő elem a nyugati sajtóban a választások tisztaságába vetett bizalom aláásása. A múlt héten az EUObserver portálon Hegedűs Dániel politológus, a berlini German Marshall Fund munkatársa újabb cikket közölt arról, hogy már a baloldal által kikövetelt EBESZ megfigyelő misszió sem elegendő a választások tisztaságának biztosítására. A The Economist pedig azt állította a napokban megjelent cikké-ben, hogy a magyar baloldal okkal tart választási csalástól.

Hazánk mellett Lengyelország is össztűz alatt van. Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter egyébként a hétvégén a lengyel szuverenitás elleni támadásnak nevezte az uniós bíróság ítéletét. Szerdán mutatja be javaslatát arra, hogy az ítélet mellett az unió klímacsomagját is blokkolja Varsó. Ziobro szerint országa nem adhatja át az igazságszolgáltatása feletti irányítást az uniónak azért, hogy megkapja azokat a forrásokat, amelyek egyébként is járnak neki.

A napokban Varsóban tartózkodik az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) delegációja, amely a lengyel jogállamiság állapotát vizsgálja. A tízfős delegációba az Európai Néppárttól jobbra álló szuverenista frakcióknak mindössze két tagja fért bele.

Az NGO-k oldalán áll Brüsszel

Közös nyilatkozatban állt ki a Fidesz és a spanyol jobboldali VOX párt az Európa Parlament által múlt héten megszavazott javaslattal szemben, amellyel az EP a jog fölé emelné a magukat civil szervezeteknek nevező NGO-kat. A nyilatkozat szerint az Európai Unió egy olyan új „NGO-ügynökséget” akar létrehozni, amelynek az lenne a feladata, hogy végrehajtsa a civil szervezetek uniós szabályozását, valamint beleszólása lenne azok tagállamok általi finanszírozásába is.

A két párt szerint ezzel az Európai Unió újra nagymértékben korlátozná a tagállamok jogköreit, és sértené azok nemzeti szuverenitását. Az új szabályozás értelmében a civil szervezetekre vonatkozó olyan információkra, mint például a pénzügyi finanszírozásuk, a költéseik, a tevékenységük és a tagságuk, sem az államoknak, sem az állampolgároknak nem lenne rálátásuk. Ez a javaslat a Fidesz és a VOX szerint is a jogalkotással való visszaélés, ami veszélyezteti a tagországok biztonságát. Ezért mindkét párt mindent meg fog tenni azért, hogy végül ne valósulhasson meg ez a Soros György által is támogatott tervezet.
(PZ)

Kapcsolódó írásaink