Külföld

Putyin a csütörtökön Budapestre látogató Bolsonaróval tárgyalt

Oroszország és Brazília támogatja a nemzetközi jogra támaszkodó, többpólusú világrend kialakítását, az ENSZ központi szerepe mellett  - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, miután Moszkvában több mint két órán át tárgyalt brazil hivatali partnerével, Jair Bolsonaróval.

Putyin a csütörtökön Budapestre látogató Bolsonaróval tárgyalt
Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában több mint két órán át tárgyalt brazil hivatali partnerével, Jair Bolsonaróval
Fotó: MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / AFP

Putyin, aki Brazíliába szóló meghívást fogadott el vendégétől, rámutatott: ahogyan az a két ország külügy- és védelmi minisztereinek első alkalommal, szintén szerdán megtartott tanácskozásán is kiderült, a felek álláspontja több kérdésben azonos vagy közel áll egymáshoz. Hozzátette, hogy Moszkva kész a szorosabb együttműködésre Brazíliával mind az ENSZ-ben - ahol 2022-2023-ban a latin-amerikai ország a Biztonsági Tanács tagja -, mind pedig a BRICS keretében is.

Az orosz elnök megemlítette, hogy Oroszország a Latin-Amerikával folytatott kereskedelme egyharmadát Brazíliával bonyolítja le.

Bolsonaro egyebek között arról beszélt, hogy a két ország jelentősen növelhetné együttműködését az energiaszektorban, a szénhidrogén-kincsek feltárásában és a kis nukleáris reaktorok építésében. Közölte, hogy hazája közös értékeket vall azokkal az országokkal, amelyek védelmezik az istenhitet és a családot, és szolidáris azokkal, amelyek békére törekednek és ezért erőfeszítéseket tesznek.

A brazil politikus megköszönte Putyinnak, hogy Oroszország támogatja Brazíliát az amazóniai esőerdők feletti nemzeti szuverenitás kérdésében.  

A csúcsról kiadott közös nyilatkozat szerint Putyin és Bolsonaro aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a világ több régiójában az instabilitás növekedése tapasztalható, a két vezető pedig síkraszáll a konfliktusok tárgyalásos rendezése mellett, összhangban a nemzetközi joggal és az ENSZ alapokmányával.  

Az orosz elnök honlapján közzétett dokumentum szerint a felek megállapodtak, hogy elmélyítik együttműködésüket az ENSZ BT napirendjével kapcsolatban, hogy hozzájáruljanak a nemzetközi béke és biztonság védelméhez. A Roszatom közleménye is kitért arra, hogy Bolsonaro közölte:  hazája érdekelt lenne kisméretű orosz nukleáris reaktorok beszerzésében. Putyin elmondta, hogy az orosz állami szakvállalat kész részt venni kis kapacitású szárazföldi telepítésű és úszó erőművek építésében Brazíliában.

A Kreml közölte: Putyin brazíliai látogatásának időpontjáról egyelőre nem született megállapodás.

Időszakos forgalomkorlátozások lehetnek csütörtökön Budapesten

Delegációk közlekedése miatt időszakos forgalomkorlátozásokra kell számítani csütörtökön a fővárosban, a korlátozások a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatait is érintik.

A BKK szerdai közleménye szerint a hatóságok több, elsősorban belvárosi forgalmas útvonalat és csomópontot időszakosan lezárhatnak, a közlekedést rövid időre megállíthatják. Emiatt csütörtökön napközben hosszabb menetidőre kell számítani a BKK járatain is - írták. Hozzátették: az aktuális közúti és közösségi közlekedési változásokról friss információ a BKK Info honlapján és Facebook-oldalán található.

Kapcsolódó írásaink