Külföld

„Az EU ereje a nemzetek sokszínűségében rejlik”

Gulyás Gergely: Tiszteletben kell tartanunk a különbségeket

Az elmúlt harminc évben látványos eredményeket értünk el a német–magyar kapcsolatokban – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Mathias Corvinus Collegium és a Konrad Adenauer Alapítvány által szervezett, a magyar–német barátsági szerződés harmincadik évfordulója alkalmából rendezett jubi­leumi ünnepségen hétfő este.

„Az EU ereje a nemzetek sokszínűségében rejlik”
Gulyás Gergely: A szerződések módosításához egyetértésre van szükség
Fotó: MH/Puger Tamás

A politikus szerint ma Magyarország a szabadság, a demokrácia, a jogállamiság legelkötelezettebb állama Európában. Hangsúlyozta, hogy az unió jövőjéről többféle elképzelés létezik, a kérdés viszont az, hogy érvényesülni fog-e az írott jog.

Mindenkinek tartania kell magát az aláírt szerződésekhez vagy az írott jogot betartva, egyetértésben a szerződések módosítására van szükség – tette hozzá. Az országok közötti különbségeket tiszteletben tartva kell együttműködni – szögezte le Gulyás Gergely, kiemelve: a nemzet a polgárok politikai hazája marad továbbra is Európában.

Az eseményen felszólalt Mat­thias Rößler, Szászország tartomány parlamentjének elnöke is, aki hangsúlyozta, hogy Európában az értékek sokszor emlegetett egysége nem létezik a család, a vallás, a nemzet vagy a migráció ügyében. A szabad társadalmakban ugyanazokról a kérdésekről a vélemények széles skálája uralkodhat – tette hozzá.

A politikus szerint az Európai Unió ereje a nemzetek sokszínűségében rejlik, amelynek magva közös, és ez az európai identitás köti össze a népeket. A magyar–német kapcsolatokról szólva kiemelte: a közös értékeket kell megőriznünk, csak együtt tudjuk az idők viha­rait túlélni.

Johannes Haindl Németország magyarországi nagykövete beszédében kiemelte, a németek és magyarok közötti barátság ma is erős. Németország a jövőben is a párbeszédre és az egyenrangú együttműködésre helyezi a hangsúlyt a kapcsolatokban – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink