Külföld

Orbán Viktor az Európai Tanács elnökével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn telefonon egyeztetett Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével az orosz-ukrán határon kialakult válsághelyzetről - tájékoztatott Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Orbán Viktor az Európai Tanács elnökével tárgyalt
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a Bledi Stratégiai Fórumon a szlovéniai Bledben
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A két vezető megállapította, hogy a helyzet romlik, ugyanakkor egyetértettek abban, hogy folytatni kell a diplomáciai erőfeszítéseket a konfliktus békés megoldása érdekében.

Leszögezték: szükség van a további párbeszédre, a háború elkerülése ugyanis egész Európa, így Magyarország érdeke is.

Az egyeztetést követően Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán hangsúlyozta a tárgyalás jelentőségét.

Objektum doboz

Szijjártó: Nemzetbiztonsági érdek, hogy elkerüljük a háborút

Nemzetbiztonsági érdekünk, hogy elkerüljük a háborút a térségünkben - írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a Facebook oldalán, miután telefonon egyeztetett Kanada külügyminiszterével, Melanie Joly-val a kelet-európai feszült helyzetről.

A romániai látogatáson tartózkodó tárcavezető - Madéfalváról Gyergyóremetére tartva - megerősítette partnerének Magyarország elkötelezettségét a diplomáciai megoldás mellett. „Kanadai kollégám kiegészítésével - mely szerint ez az egész világ érdeke is - egyetértettem” - írta Szijjártó Péter.

Hozzátette, megállapodtak abban, hogy „ha - ne adj' Isten - úgy alakulnának a folyamatok, akkor szomszédos országként készen állunk segítséget nyújtani az Ukrajna területén tartózkodó kanadai állampolgárok fogadására”.

Kapcsolódó írásaink