Külföld

Kovács Zoltán: Így működik a német álhírgyár

A DPA német hírügynökség szerint Orbán Viktor miniszterelnök szombati évértékelő beszédében az Európai Unióból való távozásra utalt. Ezek szerint nem ugyanazt a beszédet hallgattuk - hangsúlyozta közösségi oldalain Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

Kovács Zoltán: Így működik a német álhírgyár
Kovács Zoltán: A DPA német hírügynökség szerint Orbán Viktor miniszterelnök szombati évértékelő beszédében az Európai Unióból való távozásra utalt
Fotó: Facebook / Kovács Zoltán

Még egy nap sem telt el Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszéde óta, a német álhírgyár máris működésbe lépett. Az általuk megírt hírt folyamatosan veszik is át a nemzetközi sajtóban. Az úgynevezett „független” tényellenőrök azonban ilyenkor nincsenek sehol - hívta fel a figyelmet Kovács Zoltán.

„A legfontosabb az, hogy együtt akarunk-e maradni. Különösen itt, Európában, mert az Európai Uniónak csak akkor van jövője, ha az egyre növekvő kulturális elidegenedés ellenére is együtt tudunk maradni. A magunk részéről mi egyben akarjuk tartani az Európai Uniót. Ezért többször is tettünk tolerancia-ajánlatot Brüsszelnek és Berlinnek is” - idézte Kovács Zoltán a miniszterelnök szavait.

Az államtitkár aláhúzta, hogy beszédében Orbán Viktor annyit mondott: Budapest nem várja Brüsszeltől, hogy átvegye  a magyar migránspolitikát, a magyar családpolitikát vagy a magyar kül- és nemzetpolitikát, „de ők sem követelhetik tőlünk azt, hogy átvegyük az övéket”.

„Nincs más megoldás, csak a tolerancia. Csak így találhatunk közös utat, márpedig az uniónak is előre kell mennie, nem hátra” - idézte az államtitkár Orbán Viktort.

Objektum doboz

Kovács Zoltán kijelentette: a beszédből kiderül, hogy - ellentétben a dpa címével - Orbán Viktor az EU egyben maradását hangsúlyozta, valamint kiemeli a nyugati és a közép-európai tagországok egymás iránti toleranciájának fontosságát. Hozzátette, hogy Orbán Viktor már korábban is több alkalommal aláhúzta, Magyarország az EU egyben maradását és a tagországok közös jövőjét hangsúlyozta.

„Akkor miért jelentkeztek a dpa szerkesztői ilyen szenzációhajhász és nevetséges címmel? Mert így működik Németország fake news-gyára” - fogalmazott az államtitkár, aki szerint a helyes cím az lett volna, hogy „Orbán azt mondja, az EU-nak csak akkor van jövője, ha együtt maradunk”.

„A szó szerinti átvételre nyilván csak helyhiány miatt nem volt lehetőség…

De jóhiszeműségünk jegyében jeleztük a szerkesztőségek felé, hogy mi hangzott el valójában. Izgatottan várjuk, hogy hányan fogják helyreigazítani ezt az „apró bakit” - emelte ki a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

Objektum doboz

Orbán Viktor miniszterelnök szombati évértékelő beszédét teljes egészében ide kattintva tudják megtekinteni.

Kapcsolódó írásaink