Külföld

Valószínűleg Steinmeier marad a német elnök

Szövetségiállamfő-választás

Elnökválasztást tartanak vasárnap Németországban. A szövetségi gyűlés várhatóan újraválasztja az eddig államfőt, Frank-Walter Steinmeiert, akit a kormánykoalíció mindhárom pártja, azaz a szociáldemokrata SPD, a Zöldek és a liberális FDP, illetve az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) is támogat.

A bajor Szabad Választók pártja Stefanie Gebauer asztrofizikust, a szélsőbaloldali Die Linke pedig a párt egykori tagját, Gerhard Trabert jelöli az elnöki posztra. Rajtuk kívül az indulása bejelentéséig a CDU színeiben politizáló Max Otte száll versenybe. Miután kiderült, hogy Ottét a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) támogatja, a kereszténydemokraták elindították a politikus kizárásához vezető eljárást.

Az 1472 tagú szövetségi gyűlés a parlament képviselőiből és a tartományok közvetlenül választott delegált küldöttjeiből áll össze. A szavazás titkos, a győztesnek az első két fordulóban abszolút többséget, míg a harmadik fordulóban már csak egyszerű többséget kell szereznie. A Die Welt című lap megbízásából készített felmérés szerint egyébként a németek 37 százaléka úgy véli, a szövetségi elnöki hivatal nélkülözhető az ország működése szempontjából.

Kapcsolódó írásaink