Külföld

Megújítanák az olasz jobbközép koalíciót

Salvini: Értékelni kell a pártok közti különbségeket

Megosztottságot okozott az olasz jobbközép szövetségen belül, hogy ismét Sergio Mattarellát választották meg az ország államfőjének. A baloldali politikus újraválasztása köszönhető annak is, hogy a jobboldali Ligát vezető Matteo Salvini végül beállt az eddigi államfő mögé.

Megújítanák az olasz jobbközép koalíciót
Fotó: AFP/NurPhoto/Alessandro Bremec

A szintén jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elutasította Mattarella újrázását, a párt elnöke, Giorgia Meloni szégyennek és a politika kudarcának nevezte a történteket, később pedig a Facebook-oldalán azt írta, a 2023-as parlamenti választások előtt újra kell szervezni a jobbközép szövetséget, és ennek az irányítását kész magára vállalni. Kiemelte, hogy egy olyan jobbközépre van szükség, amely megelégedést nyújthat azoknak, akik hisznek az elképzeléseikben, az elveikben, és nem akarják, hogy az öntelt baloldal másodosztályú állampolgárként kezelje őket. Hozzátette, bár jelenleg törésvonalak vannak a koalíció pártjai között, az olaszok többsége őket támogatja.

Erre reagálva Salvini az Il Gior­nale című napilap honlapján tegnap közölt írásában kiemelte, az elnökválasztás megmutatta a jobbközép potenciális erejét, de egyben határait is. Nem elég összeadni az erőinket, el kell kezdenünk egy valóban egységes perspektívában gondolkodni – fűzte hozzá. Szerinte a Ligának, az FdI-nek és a jobbközép Forza Italiának az amerikai republikánus párt lehet a minta. Válaszút előtt állunk, a változás kockázat, de egyben lehetőség is – fogalmazott.

Mint írta: „Ahhoz, hogy egyesüljünk, le kell győznünk az önzést. A különbségeket nem eltörölni, hanem értékelni kell, ebből pedig egy olyan szövetséget létrehozni, amelyben mindenki felismerheti önmagát.” Salvini kiemelte, hogy a három párt számos kérdésben egyetért. Ezek között említette az igazságszolgáltatás reformját, az iszlám fanatizmus elleni küzdelmet, a keresztény értékek és a családok védelmét.  

Mattarella csütörtökön teszi le a hivatali esküt, de elemzők szerint várhatóan nem tölti ki teljes hétéves mandátumát, csak a jövő évi parlamenti választásokig marad az államfői poszton.

Tömegek érkeznek a déli partokra

Példa nélkülinek nevezte az olasz kikötőkben a téli hónapokban eddig tapasztalt migrációs nyomást az Il Giornale című lap. Az Aita Mari spanyol civilhajó vasárnap 176 Földközi-tengeren megmentett migránssal kötött ki Lampedusa szigetén, míg Szicílián az Orvosok határok nélkül szervezet hajója 439 menedékkérőt tett partra.

Az Olasz Testvérek párt elnöke, Giorgia Meloni a Facebookon azt írta, hogy az illegális bevándorlók százával érkeznek Lampedusára, és miközben a római kormány az olaszokkal szemben újabb és újabb korlátozásokat vezet be, határaink továbbra is nyitva vannak a tömeges illegális bevándorlás előtt. Meloni szerint Olaszországnak olyan kormányra van szüksége, amely képes megvédeni saját határait. Az országba idén január elseje óta több mint háromezer menedékkérő érkezett.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink

Épül a konzervatív európai szövetség

ĀMadridi csúcstalálkozón vesz részt a hétvégén Orbán Viktor kormányfő és lengyel partnere, Mateusz Morawiecki a spanyol VOX elnöke, Santiago Abascal meghívására