Külföld

Jorge Buxadé: Győzni fogunk

Európa konzervatív pártjai együttes erővel fogják ellensúlyozni a brüsszeli elit katasztrofális politikáját, mondta lapunknak a VOX képviselője

Fontos lépést tettek előre az együttműködés érdekében az európai konzervatív vezetők a madridi tanácskozás házigazdái szerint. Jorge Buxadé, a VOX politikusa lapunknak nyilatkozva nagyon sikeresnek nevezte a hétvégi találkozót, valamint tisztázta azt is, hogy a román AUR párt nem volt a meghívottak között.

Jorge Buxadé: Győzni fogunk
Jorge Buxadé, Orbán Viktor és Santiago Abascal
Fotó: Santiago Abascal Facebook-olda

Nagy visszhangot kapott a nemzetközi sajtóban a konzervatív pártok hétvégi madridi tanácskozása. A spanyol VOX párt elnöke, Santia­go Abascal meghívására a Megvédeni Európát (Defender Europa) című rendezvényen részt vett Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, Marine le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnöke és államfőjelöltje, Martin Helme, az Észt Konzervatív Néppárt (EKRE) elnöke, Marlene Svazek, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) alelnöke, Tom Van Grieken, a Flamand Érdek (VB) elnöke, Paolo Borchia, az olasz Liga, és Vincenzo Sofo, az Olasz Testvérek (FdI) európai parlamenti képviselője, a találkozón továbbá képviseltette magát a holland JA21, valamint bolgár, litván és román pártok is – tizenkét országból összesen tizenöten.

A résztvevők közös közleményben kötelezték el magukat Európa és határainak védelme mellett, valamint határozottan elítélték Brüsszel politikailag motivált támadásait Lengyelország és Magyarország ellen. Döntöttek továbbá egy brüsszeli koordinációs iroda felállításáról is, amely erősebb együttműködést tesz lehetővé a részt vevő politikai pártok között annak érdekében, hogy egyesült erővel és egységesen szavazhassanak a fenti kérdésekben az Európai Parlamentben.

Nagy sikernek tartja a madridi tanácskozást Jorge Buxadé, a VOX európai parlamenti képviselője, aki lapunknak úgy fogalmazott, Európa patrióta vezetői azért találkoztak Madridban, hogy együttes erővel ellensúlyozzák a brüsszeli elit katasztrofális politikáját. Mint mondta, a brüsszeli bürokraták Euró­pája csak hatvanéves, a mienk azonban több ezer éves. „Győzni fogunk, még előbb is, mint gondolják” – hangsúlyozta.

A madridi találkozóval kapcsolatban több sajtótermék is azt írta, hogy jelen volt a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) párt társelnöke, George Simion is, aki erről maga számolt be a Twitteren. A politikus valóban el is utazott a madridi találkozóra, csakhogy ahogyan azt Jorge Buxadé is megerősítette lapunknak, az egyetlen romániai párt, amit meghívtak a találkozóra, és amelynek a delegációja részt is vett a tárgyalásokon, az Aurelian Pavelescu által képviselt Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt (PNȚ-CD) volt. Buxadé hozzátette, a VOX nem avatkozik más országok belügyeibe.

Kapcsolódó írásaink