Külföld

Szabó Tímea mentora az Egyesült Államok külügyi szóvivője volt Obama idején

Szabó Tímea állítása szerint a kilencvenes években összehasonlító menekültjogot tanult a Harvardon, azonban a rangos egyetem tájékoztatása szerint sosem iratkozott be hozzájuk ilyen nevű hallgató, ugyanakkor az előfordulhat, hogy azért nincs rajta a listán, mert titkosítást kért. Bár a legtöbben büszkék lennének erre, a baloldali politikus mégis titkolózik tengerentúli tanulmányútjával kapcsolatban.

Szabó Tímea mentora az Egyesült Államok külügyi szóvivője volt Obama idején
Szabó Tímea
Fotó: MH/Purger Tamás

Parlamenti önéletrajzában azt írta, kezdetben öt évig újságíró volt, brit és amerikai lapokat, illetve hírügynökségeket tudósított magyar gazdasági és politikai eseményekről. Felvetődik a kérdés: ha Budapesten volt tudósító, hogyan tanult ezzel egyidőben a Harvardon, ahonnan állítólag Kabulba is kiküldték, ott pedig egy menekülttáborban dolgozott, továbbá az új afgán kormány felállításához nyújtott segítséget. Méghozzá hajdani amerikai mentorával, Daniel Langenkamppal együtt, aki jelenleg a kijevi amerikai nagykövetség sajtóattaséja és a washingtoni székhelyű migrációs hivatal tanácsadója - írtuk korábban.

Kettejük életútja hosszú ideig össze­ért, Buda­pesten újságíróként dolgoztak együtt angol nyelvű lapoknak, Bostonban közös kutatásban vettek részt, Kabulban pedig terepmunkán szolgálták a bevándorlás ügyét, s az új afgán kormány felállását. Mindezt nagyjából egy időben. „Most vannak ugye ezek a külföldön kiképzett figurák, mint a Szabó Tímea, Kabul rózsája, ugye ő a CIA-nek dolgozott kint, Kabulban” – mondta teljes meggyőződéssel a baloldalhoz igazán közel álló egykori Wallis-vezér, Gansperger Gyula egy decemberben kiszivárgott hangfelvételen.

Miután Afganisztánt követően elváltak az útjaik, Daniel Langenkamp az Egyesült Államok külügyminisztériumának kötelékében kötött ki. Jelenleg a régióban egy kifejezetten érzékeny terepen, Ukrajnában teljesít külszolgálatot, ami azt jelenti, hogy most is része az amerikai politikai elitnek - írja a Kontra

Csakhogy Szabó Tímea rejtélyes mentorának életútjában van egy ennél is izgalmasabb mozzanat: korábban az amerikai külügyminisztérium szóvivőjeként dolgozott.

Érdekes módon a részletesnek tűnő LinkedIN-életrajzában Langenkamp nem tüntette fel az információt, azt csupán az egyes sajtómegjelenésekből lehet kikövetkeztetni.

Az interneten elérhető cikkek alapján 2014 és 2015 között, azaz Barack Obama második elnöki ciklusának idején látta el a szóvivőséget.

Magyarán az az ember, aki a különféle szerkesztőségektől kezdve a Harvard kutatóprogramjáig éveken át együtt mozgott Szabó Tímeával, segített neki a világ egyik legismertebb egyetemére bejutni, a globális nézeteket hirdető demokratáknak köszönhetően került magas pozícióba.

Az elérhető írások alapján elsősorban a migrációval kapcsolatos kérdésekben nyilvánult meg.

„Együtt szeretnénk működni a helyi tisztségviselőkkel és más érdekeltekkel annak érdekében, hogy az eritreai és szomáliai menekültek betelepítése mindenki számára elfogadható legyen” – ezt nyilatkozta Daniel Langenkamp külügyi szóvivőként 2014 júniusában.

Azután szólalt meg, hogy Domenic Sarno, Springfield polgármestere a bevándorlók letelepítésének leállítását követelte, mondván, hogy az afrikai családok komoly kihívást jelentenek a városnak. Langenkamp reakciójában kiemelte, hogy a kormány Springfieldben csupán egyesíti a szétszakadt családokat, hiszen nem lehet megakadályozni, hogy az érintettek egymáshoz költözzenek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom