Külföld

Hivatalosan is bejelentették a moszkvai magyar-orosz csúcstalálkozót

Február elsején délután Orbán Viktor miniszterelnök munkalátogatás keretében tárgyal Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a Kremlben - tudatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár. A látogatást hétfőn orosz újságíróknak Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő is bejelentette.

Hivatalosan is bejelentették a moszkvai magyar-orosz csúcstalálkozót
Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök 2019-ben, a Karmelita kolostorban
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Havasi Bertalan emlékeztetett: a koronavírus negatív hatásai ellenére sikerült folytatni a magyar-orosz gazdasági projekteket, melyek közül több is a csúcstalálkozó napirendjére kerül. Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin megvitatják a legfontosabb nemzetközi ügyeket is.

Havasi Bertalan és Dmitrij Peszkov is kiemelte: mindkét fél nagyon fontosnak tartja a moszkvai látogatást, tekintettel a magyar-orosz kétoldalú kapcsolatok fejlettségére.

A sajtófőnök hozzátette: Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin tárgyalásával egyidőben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is megbeszélést folytat egymással.

Peszkov Magyarország politikájának önállóságát méltatta hétfőn Moszkvában.

A Kreml szóvivője nagyon fontosnak minősítette a magyar kormányfő moszkvai látogatását. „Nagyon imponál nekünk az a független megközelítés, amellyel Magyarország a saját érdekeit érvényesíti és megválasztja partnereit” - mondta Peszkov.

„És az is imponáló, hogy a koronavírussal kapcsolatos összes negatív tendencia ellenére sikerül folytatnunk az összes gazdasági projektet, amelyből sok van napirenden, és folytatjuk a nemzetközi ügyek közös megbeszélését, beleértve a napirenden lévő legsürgetőbb problémákat is” - fogalmazott a szóvivő.

Kapcsolódó írásaink